25,4% от бързите кредити не се плащат

Над една четвърт от отпуснатите бързи кредити са необслужвани. Това показват последните данни на БНБ към края на март.

1,99 млрд. лв. са бързите заеми, отпуснати от дружествата, специализирани в кредитирането към края на първото тримесечие на тази година. 25,4% или 504,2 млн. лв. от тях не се плащат редовно.

Ситуацията обаче значително се подобрява спрямо същия период на миналата година. Тогава необслужваните навреме бързи заеми са били 600,8 млн. лв. или 30,5% от всички. От бранша припомнят, че тенденцията на спад на необслужваните бързи кредити продължава за четвърто поред тримесечие. Тя се дължи на това, че хората вече по-внимателно планират личните си финанси и плащат дълговете си по-редовно. Освен това много компании за бързи кредити са продали част от проблемните си заеми на фирми за събиране на вземания.

Според данните на БНБ тази тенденция е валидна също за банките и за лизинговите дружества. 10,7 млрд. лв. са необслужваните кредити в банковия сектор към края на март. В тази сума влизат всички проблемни заеми, включително тези, за които има вероятност от неплащане или с просрочие под 90 дни. Заради промяна в методологията от БНБ посочват, че данните не са съпоставими с тези от 2014 г. Въпреки това, през последните месеци се отчита стабилизиране и леко намаляване на размера им.

Делът на необслужваните договори за лизинг също намалява. През март той е 23,1% спрямо 25,6% година по-рано. Така към края на март необслужваните вземания по лизингови договори възлизат на 704,6 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес