Село край Силистра бори телефонните измамници с листовки

Макар че почти всеки ден има информация за поредния измамен по телефона възрастен човек, има селища, където измамниците не могат да пробият въпреки всички хитрости, съобщава bTV.

В силистренското село Ветрен всеки възрастен жител има лична история как е бил „зарибяван” по телефона за някаква сума.

Една от причините ветренци да не се подадат на телефонното изнудване е добрата информираност. Възрастните хора се предупреждават за опасността сами или на самодейни сбирки в читалището. Специални листовки, раздавани по домовете и разлепени в центъра на селото, също помагат в битката с мошениците.

Даже младите от чужбина не пропускат да предупредят родствениците си.

Голяма роля за това ветренци да са подготвени срещу телефонните нашественици са и усилията и на кмета.

„Все може някои да бъдат и жертва и затова повече обясняваме, казваме да внимават и да питат винаги. Когато някой им се обади, да проверяват информацията винаги дали е вярна. Но досега успяваме да ги предпазим старите хора”, казва кметът Неделчо Неделчев.
За жалост Ветрен все още е изолиран случай. В съседните села измамите продължават. Тези дни са заловени двама куриери на пари от телефонни измами, но полицията признава за сериозни трудности в борбата с това явление.

„Лошото е, че ние стигаме до физическия приносител на парите, който е последната брънка от веригата. И е много трудно. В нашия съдебен район няма хванат организатор на такава група, защото така е измислена схемата”, обясни Ивелин Чафаланов, зам.-окръжен прокурор на Силистра.

От началото на годината в Силистренско са извършени 13 телефонни измами за близо 30 000 лв. Най-възрастният от пострадалите е на 88 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини