Протестиращите в Петричко поискаха до два мандата управление за кметовете

Протестиращите от Петрички регион поискаха до два мандата управление за кметовете. Това стана ясно от протестното писмо на гражданите, които по-рано блокираха Главен път Е-79 в знак на протест срещу 15-годишното управление на петричкия кмет Вельо Илиев, предаде „Фокус”. Протестиращите от Петрич и селата предлагат няколко точки в своето открито писмо.

Това са: въвеждане мандатност на общинските кметове (до два мандата), кметовете, достигнали пенсионна възраст да бъдат освобождавани от поста си. Намаляване броя на народните представители, което ще облекчи работата на Народното събрание и ще го направи по-работещо, гъвкаво и продуктивно. Те предлагат да бъдат приети законодателни промени, свързани със задължение на прокуратурата да започва проверка след публично оповестяване на корупция и злоупотреба с власт. Според тях тази промяна ще сведе рязко корупцията и възможността за договаряне. Сред исканията им е кметовете при три и повече неизпълнени решения на ОбС да бъдат санкционирани и отстранявани от длъжност.

Протестиращите предлагат още да бъде изградена национална структура за изготвяне на единни при определяне на изискванията за участие в търговете, да се сформира звено към Агенцията за обществени поръчки или самостоятелна държавна структура, която да ангажира с провеждането на процедури за избор на изпълнител.

Според протестиращите всички тези искания ще повишат доверието на хората в политическата система и институциите на Република България. В отвореното писмо са се подписали: председателят на Сдружението на хотелиерите Добринка Бацанова, Александър Василев, председател на Сдружение на строителите и Кирил Георгиев, председател на Сдружение за гражданско управление и контрол.

?Междувременно главен път Е-79 бе отблокиран. За около 5 минути протестиращите блокираха Главен път Е-79 , веднага след това и строителната техника, която бе докарана на място започна да се изтегля към град Петрич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони