3,5 пъти ръст на преките чуждестранни инвестиции за 2015 г. в България

Регистрираме 3,5 пъти ръст на преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2015 г. Това каза в новините на БНТ Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Янев подчерта, че за първото тримесечие на 2015 преките чуждестранни инвестиции са в размер на 317,3 млн. евро, което се равнява на 0,7 % от БВП. В сравнение с периода януари-март 2014 г., когато инвестициите бяха 89 млн. евро, ръстът е повече от 3 пъти, посочи Янев.

По думите му, само за март 2015 г., в България има ръст на инвестициите в размер на 52,8 млн. евро.

В процес на сертифициране в момента са инвеститори, които ще донесат над 400 млн. лева и около 3000 нови работни места за следващите 2-3 години, подчерта още изпълнителният директор на БАИ.

Той добави, че за първото тримесечие на 2015 г, се регистрира ръст на БВП от 2%, което е знак за подобряване на бизнес климата в страната.

Янев напомни, че само по ОП „ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ“ в икономиката на България ще влязат 2,8 млрд.лева за следващия оперативен период 2014-2020 г.

Инвестиционният процес в България е динамичен, като се регистрира повишен интерес на от страна на чуждестранните инвеститори към България, особено на фона на динамичните геополитически процеси в региона, като визираше икономическата ситуация в Гърция и събитията в Македония.

Стамен Янев съобщи още, че на 28 май в София ще се проведе форум по инициатива на БАИ, който ще събере всички големи инвеститори в държавата за последните 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес