ГЕРБ посочи 3 аргумента за оставката на Жаблянов

ДПС не участва в дебатите за исканата оставка на Жаблянов

Петър Москов: Натискът на здравния министър върху другите структури от системата не може да се счита за проблем

България ще бъде домакин на съвместен бизнес форум с организацията за външна търговия на Япония

КЗП съди девет фирми за бързи кредити

Социалните ще търсят други роднини или приемно семейство на близнаците от Пловдив

Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Не очаквам цените да се повишат спекулативно около Великден

Сергей Игнатов избран за ректор на частен университет във Вилнюс

ТИР се запали на магистрала “Тракия” Няма информация за пострадали хора

3,5 години затвор за рапър от остров Майорка, възхвалявал тероризма

3-годишните близнаци, чиято майка беше арестувана, остават под лекарско наблюдение

Северна Корея е отменила в последния момент уговорена среща с Майк Пенс

Претърсват имота на мъжа, който стреля по полицаи в село Орешник

Във Франция арестуваха трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния

Венецуела започва продажба на своя криптовалута

Колумбия ще се бори с производството на кокаин с помощта на пеперуди

Президентът на Колумбия обяви, че държавата ще спре да пуска канцерогенни пестициди от въздуха, за да унищожава кокаиновите растения, пише Popular Sciencе, цитиран от Фокус. За щастие директорът на Ботаническата градина в Богота има нов план – „армия“ от пеперуди, ядящи листата на коката, би могла да постигне същата цел, без да се използват химикали.

От десетилетия Колумбия стои начело на производите на кокаин – алкалоид, получаван от листата на коката. За да се пребори с незаконната търговия на наркотици, колумбийското правителство, (често с подкрепата на САЩ), е напръскало 4 милиона акра земя с хербицида глофозат, който Световната здравна организация е класифицирала като канцерогенен. Властите изтъкват, че целенасоченото изпращане на хора, които ръчно да унищожават кокаиновите насаждания не е възможно, тъй като могат да станат жертва на терористични групи като ФАРК.

Изглежда пеперудите са по-добро решение. Възрастното насекомо Eloria Noyesi е бежова пеперауда, която малко се отличава от себеподобните си. Женските обаче снасят яйцата си единствено в листата на кокаиновото растение. Когато яйцата се излюпят, гъсениците се хранят с листата, като изяждат до 1.5 пъти собствената си тежест. Този метод е бил предлаган в миналото, но еколозите не са били сигурни дали пеперудите няма да нарушат екологичното равновесие. Експертите подчертават, че използването на пеперуди, които се хранят с кокаинови листа е по-добра възможност от отровните химикали, но то не би могло да е панацея за справяне с наркобизнеса в Колумбия. В момента изследователите правят повторна проверка дали пеперудата се храни единствено с два вида кокаинови растения, а не с други важни видове. Засега не е ясно как и кога гладните гъсеници ще бъдат пуснати в действие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете