Създател на “Новичок”: Това е оръжие за масово избиване на незащитени хора Вил Миразянов не очаква отровеният Сергей Скрипал и дъщеря му да се възстановят

Германският министър на икономиката предупреди САЩ да не се опитват да разделят Европа с вносните мита

Екипите на “Аварийна помощ и превенция” са се отзовали на 28 сигнала за паднали дървета и опасни ламарини в София

Зам.-кметът Евгени Крусев: До месец започва ремонтът на столичния булевард “Арсеналски”

Как се прави КЕКС Популярната песен ни дава повод да споделим световни рецепти за сладкиши

Жерар Депардийо даде своя глас за президент на Русия в Париж

Президентът на Сирия Башар Асад посети сирийските военнослужещи в Източна Гута

“Черно море” забрави как се бие

Силният вятър остави три села в Ловешко без ток

ЦИК на Русия: Към 17 ч. избирателната активност за президент е достигнала до 51,9%

Борис Джонсън: Великобритания трябва да се насочи към проверка на богатство, свързано с Кремъл

Моуриньо оплю играчите на “Юнайтед”

Франция не признава изборите в Крим за руски президент

Затруднен трафик в Румъния заради обилни снеговалежи и леден дъжд

Екатерина Захариева връчи “Златна лаврова клонка” на изпълнителния директор на ЕВРОПОЛ

Всеки седми на Земята още живее без достъп до ток, 3 милиарда готвят на дърва и въглища

Всеки седми човек на планетата все още живее без достъп до електричество и почти 3 милиарда души готвят на дърва и въглища, сочат данни на Световната банка, разпространени в понеделник, цитирани от “Дневник”.

Все пак има подобрение – електрификацията е достигнала 85% от населението през 2012 г. (при 83% през 2010 г.) и така без ток са малко над 1 милиард души. Значителен е напредъкът в Индия, но в Африка на юг от Сахара промяната е твърде бавна.

Почти нищо не е постигнато в опита хората да преминат към използване в домакинствата на по-чиста енергия от традиционни горива като дървесина, петрол и изсушен тор.

В доклада се предупреждава, че някои данни за борбата с т.нар. енергийна бедност може да са подвеждащо оптимистични, защото в много бедни общности не е съвсем ясно колко ток се потребява и до кого достига.

Киншаса, столицата на Демократична република Конго, например отчита, че 90% от хората имат достъп до електричество поради множеството връзки с електропреносната мрежа. В действителност улиците нощем са тъмни и малко от домакинствата използват електроуреди.

Бен Гарсайд от базирания в Лондон Международен институт за екология и развитие казва, че твърде много внимание се отделя на големи енергийни проекти за захранване на националните мрежи. “Целта им е да генерират колкото може повече мегавати, докато проблемът е как да ги използват хората в селските райони.”

Инициативата “Устойчива енергия за всички” (SE4ALL) си е поставила три цели до 2030 г.: Универсален достъп до модерно електроснабдяване, удвояване темпото на подобряване на енергийната ефективност и удвояване дела на възобновяемите източници в глобалния енергиен микс.

В доклада на Световната банка се посочва, че делът на енергията он вода, слънце и вятър е нараствал в периода 2010 – 2012 г. средно с 4%, но за да се постигнат целите на SE4ALL, е нужно това да става с около 7.5% годишно.

Нужни са и значително повече инвестиции – от около 400 млрд. долара годишно те би трябвало да са 1.2 трилиона долара. От тях между 40 и 100 милиарда трябва да отиват само за осигуряване на ток за всеки, а само с 4.3 млрд. долара може да се прекрати използването на изкопаеми горива в домакинствата. Една от причините на много места да се използват такива горива е, че те често са безплатни или субсидирани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.