Оневиниха общинар, съден за конфликт на интереси

След 3-годишна съдебна сага, Върховният административен съд окончателно приключи казуса на общинския съветник от Девин Михаил Дамянов. Магистратите потвърдиха решението на първата инстанция, с което признаха, че девинчанинът не е нарушил Закона за конфликт на интереси.

През 2012 г. група общински съветници подадоха сигнал срещу Дамянов, който тогава беше и шеф на Общинския съвет. Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси установи като нарушение, че Дамянов в качеството си на шеф на ОбС два пъти е пазарувал от магазина, който е собственост на неговата съпруга, майка му и баща му. Веднъж купил стока с фактура за 46,54 лв., а втори път - за 67,63 лв.

В мотивите си магистратите от ВАС посочват, че подписването на фактурите не е разпореждане с общински средства, не е налице реализиран приход от дружеството на роднините на Дамянов и следователно няма частен интерес. Още повече, че стойността на фактурите е такава, че не може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията на общинския съветник.

"Удовлетворен съм, истината възтържествува и се доказа, че все пак съдебната система функционира. Очаквах такова решение, защото знам нещата в какъв ред са се случвали. Този случай бе и една от причините, за да ме свалят като председател на ОбС Девин. Всичко е много по-дълбоко. Човек, който защитава истината и се бори срещу корупционните схеми, винаги е неудобен и търсят повод да го оклеветят, затова ме и махнаха от председател на ОбС. Сега очаквам нещо ново срещу мен", коментира Дамянов. Той влезе в местният парламент от листата на коалиция "Обединени за общината" с водеща политическа сила БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини