Съдят два пъти АПИ заради бизнесмен, попаднал в дупки на пътя

Застраховател за втори път осъди Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за различни щети от дупки по пътя върху един и същи автомобил.

Застрахователната компания спечели делото за щетите от дупка на пътя към смолянското село Стойките. Окръжният съд в Смолян потвърди решението, че агенцията трябва да плати 9601 лв. за щети.

Инцидентът станал през 2013 г. 59-годишният хотелиер Златко Златанов се движел с Мерцедес по мокрото пътно платно, когато хлътнал в дълбока яма. В острите ръбове на дупката предна и задна гума се пръснали и джантите се изкривили. Полицаите установили, че щетите са от ямата.

"Водачът не може реално да я види, за да намали скоростта или да я заобиколи", сочат показанията им. Въпреки че имало много дупки в участъка, на мястото липсвали обезопасителни и обозначителни табели и предпазни ленти. По-късно ямата била отводнена и се установило, че тя е доста дълбока и с остри ръбове.

Според АПИ шофьорът е проявил небрежност като е избрал скорост несъобразена с атмосферните условия и релефа. От пътната агенция заявяват, че се по сигнал на граждани се изготвя списък с дупките по пътя, при което щом тази не е влязла в списъка, значи не съществувала и на пътя.

Магистратите са категорични, че дупката е трябвало да бъде сигнализирана, а препятствието би следвало да е отстранено от лицата, които са длъжни по закон да поддържат този път.

Това е второ дело, което застрахователят на колата на бизнесмена печели срещу АПИ. През 2008 г. хотелиерът потрошил същия "Мерцедес" в участъка между Велинград и Юндола. Застрахователната компания тогава осъдила агенцията да й плати 2500 лева, които били изплатени на Златанов от "Каско" за ремонта на колата след решение на Пазарджишкия районен съд от 2012 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони