Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Протестиращи петричани блокираха пътя за Кулата, искат промени в закона за обществените поръчки

Близо 200 петричани блокираха за около 5 минути пътя за Кулата в района на Кърналовската борса, за да изразят протеста си срещу кметското ръководство на града. Собственици на строителни фирми стовариха тежка техника на пътя . Машините бяха накичени с протестни плакати с надписи “Законите важат и за Вельо”, “Прокуратурата – самосезирай се”!, “Не на кмета феодал”, “Затвор за кмета – крадец”. Полицията не позволи бетоновозите и камионите да барикадират пътя. Протестиращите спазиха договорката и за около пет минути само те символично застанаха на шосето.

Всички скандираха за оставката на кмета, който от близо година обвиняват, че не им дава работа, а организира така обществените поръчки, че да бъдат печелени само от определени външни фирми.

Заради това, те излязоха с открито писмо до президента на Република България Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Христо Иванов, в което предлагат да се направят промени, които да спрат корупцията в общините.

Те искат: въвеждане мандатност на общинските кметове (до два мандата), кметовете, достигнали пенсионна възраст да бъдат освобождавани от поста си; намаляване броя на народните представители, което ще облекчи работата на Народното събрание и ще го направи по-работещо, гъвкаво и продуктивно. Те предлагат да бъдат приети законодателни промени, свързани със задължение на прокуратурата да започва проверка след публично оповестяване на корупция и злоупотреба с власт. Според тях тази промяна ще сведе рязко корупцията и възможността за договаряне.

Протестиращите предлагат още да бъде изградена национална структура за изготвяне на единни критерии за участие в търговете, да се сформира звено към Агенцията за обществени поръчки или самостоятелна държавна структура, която да се ангажира с провеждането на процедури за избор на изпълнител. Според протестиращите всички тези искания ще повишат доверието на хората в политическата система и институциите на Република България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете