Нови открития за лечебната сила на лена

Националният институт за ракови заболявания на САЩ идентифицира ленените семена като хранителен продукт, който заслужава повече внимание и бъдещи проучвания заради потенциалните му способности да се бори с рака и много други ползи за здравето. Според Американския департамент по селско стопанство лененото семе съдържа 27 установими съставки за превенция срещу раковите заболявания. Медицински източници публикуваха клинични изследвания и резултатите от тях, които доказват, че ленените семена могат да имат положително влияние за по-доброто общо здравословно състояние и кондиция.

Националният институт на САЩ за сърдечни, белодробни и кръвни изследвания предложи маслото от лен, орехи и рапица да бъде включено в ежедневния хранителен режим. Тези храни са с високо съдържание на Омега-3 мазнини и понижават нивото на триглицеридите.

Съвременните изследвания следват стъпките на д-р Йоанна Будвиг от Германия. Д-р Будвиг разпали революцията в сферата на мазнините, която все още се намира в най-ранния си стадий. Всички изследвания показват, че Омега-3 са изключително важни за поддържане на добро здраве и съответно посочват лененото семе като най-добрия източник на Омега-3 за ежедневна употреба.

Ракът

Литературата във връзка с рака, която се позовава на изследванията на университета в Торонто, посочва съизмеримия принос на лененото масло за редуциране на заболяването и разпространението на рака на гърдата.
Официалният вестник на лабораторията по клинична медицина съобщава за изследвания, които показват, че лененият лигнан намалява с 80% възможността от ранно заболяване от диабет при възрастните.

Вярва се, че качествата на лена да се бори с рака идват от съдържащата се в него химична група на така наречените лигнани. Ленът е най-богатият източник на лигнани в сравнение с който и да е известен хранителен източник. Изследванията доказаха, че лигнаните в ленените семена показват много качества за борба с различни заболявания – включително възможната му роля за превенция при борбата с рака и особено рака на гърдата. Предполага се, че лигнановият обмен може да се свързва с естрогенните рецептори, следователно спира атаката на стимулиращите рака на гърдата естрогени.

В болницата в Торонто и в болницата „Принцеса Маргарет” бяха проведени изследвания с жени, на които наскоро им е била поставена диагноза рак на гърдата. Изчаквайки оперативната намеса, 50-те жени били разделени на две групи. На едната група ежедневно давали специални сладкишчета, които били поръсени с 50 мг ленени семена (равняващи се на 30 мл или 2 супени лъжици ленено масло). На другата група били давани дневно обикновени сладкишчета. Когато туморите били отстранени оперативно, лекарите ги изследвали за това, колко бързо са се увеличавали раковите клетки. Оказало се, че при жените, които са консумирали сладкиш с ленено семе, тези клетки са нараснали по-бавно, отколкото при жените, които са консумирали обикновен сладкиш. Без съмнение за тези, които са консумирали сладкиш с ленено семе, било много по-вероятно да оздравеят от рака.
Въпреки, че тези изследвания все още не са подкрепени на 100% от науката, нищо не пречи на жените с диагноза рак на гърдата, спокойно да вземат 1-2 чаени лъжици или 50 гр. цели ленени семена дневно.

Учените от медицинския факултет на университета “Дюк“ са изследвали способността на лена да предотвратява рака на простатата върху 25 мъже, които чакали оперативно премахване на простатата вследствие на рака. Било им препоръчано да приемат ежедневно с храната си 3 супени лъжици цели ленени семена. Те просто поръсвали с ленени семена тестените изделия за закуска или другите предпочитани храни или напитки. Резултатите са публикувани в научното списание по урология през 2001 година. Изследователите установили при изследванията си, че при приемане на ленени семена средно за около 34 дни тези мъже показали понижени нива на холестерол и тестостерон и чувствително нарастване на броя на мъртвите туморни клетки в сравнение с предишното лечение. В същото време либидото им изобщо не се понижило.

Д-р Лилиан Томпсън от университета в Торонто провела изследване за ефекта от приемането на лен при рака на дебелото черво. Нейният екип открил, че ленените лигнани значително намалили разпространението на четири вида туморни клетки на дебелото черво при хората. Те заключили, че ленът с високо съдържание на лигнани има превантивен ефект върху рака на дебелото черво. Още повече, че безспорно все повече изследвания доказвали това.

Приемането на ленено масло или цели ленени семена с високо съдържание на лигнани е многообещаваща добавка към ежедневната храна. Освен това, ползите от приемането на лен стигат далече извън пределите на превенцията на раковите заболявания.

Ленено масло Barlean’s

100% студено пресовано нерафинирано и нефилтрирано, извлечено от подбрани сортове органични семена от лен, отглеждани в екологично чисти райони на Америка.

Най-продаваният Омега-3 продукт в САЩ!

Product of U.S.A.

www.barleansbg.com

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве