Десет души са затрупани от лавина в Алпите

Италиански „Левски“ на старта

НФСБ провежда шествие по повод 145 години от гибелта на Апостола на свободата

Протестиращи пред парламента: Не гласувайте тайно Конвенцията

Вижте поклонението пред паметника на Васил Левски в София

Сблъсъци между фенове на “Ботев” и полицията в София

Армията купува 450 000 халосни патрона

Откриха мъртъв 52-годишен мъж на ски писта в Банско

Чешки, румънски и полски полицаи идват за сезона Командированите ще пристигнат в началото на юли

Борисов лобира за балкански проекти

Караянчева и Таяни в дебат за Европейски валутен фонд

Жените в Саудитска Арабия вече имат право сами да откриват фирми

Гълъбинов и ко пратиха „Интер“ в мрака

Федерер разгроми Григор в Ротердам

Трима запалянковци на “Ботев” (Пд) в болница и двама в ареста след сбиване в столично заведение Пострадал е и един полицай

Убиха орела Волен, върнал се от Киев

Царски орел е убит на главния път от Сливен за Ямбол. Мъртвата птица от застрашения вид е намерена на 18 май, вероятно е блъсната от автомобил – съобщи екологът в община Сливен Мария Диловска. Орелът бил картотекиран с името “Волен”, имал е предавател. През последните месеци скитал из България, Молдова, стигнал дори до столицата на Украйна – Киев, преди дни се завърнал отново в България.

Проследяването на царските орли започнало през 2008 г. Оттогава досега предаватели са били поставени на 30 екземпляри от изключително редкия вид. Горчивата равносметка на природозащитниците е, че след последния инцидент към момента само една от тези птици с предаватели за наблюдение е все още жива. Всички останали са били убити в млада възраст, преди да създадат двойка – отстреляни са нарочно или са отровени с примамка, ударени са от токов удар или са прегазени от коли. Посегателствата са извършени не само в България, а и в Турция и други държави, където са скитали.

Царският орел е една от най-редките скитащи птици в света – каза още Мария Диловска. В миналото е бил сред най-разпространените грабливи птици в България. Днес популацията му наброява едва двайсетина двойки. Повечето от тях са в Югоизточна България. През по-голямата част пребивават в Сливенското поле, където намират своята храна от таралежи, лалугери, зайци и др. Според експертите, видовете орли и местообитанията им се унищожават много лесно и бързо. А възстановяването им е изключително трудно и икономически неоправдано.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.