Собственици на катастрофирали кола и крава се съдиха в Търговище

Собственик на потрошена кола след удар в крава, нейната стопанка и пастирът й се съдиха в Търговище кой е виновен за нанесените щети по возилото "Волво В40". Случаят, в който има загинала крава на пътя и иск от собственика на колата за 1800 лв., приключи с поделяне на вината.

Окръжният съд в Търговище постанови, че собственикът на превозното средство ще получи половината от парите, които са отишли, според вещото лице, за ремонт на колата му. Това правело 678 лв., реши съдът, като отхвърли иска над тази сума.

Произшествието е станало на 10 ноември 2013 г. към 18,30 ч. на пътния възел до омуртагското село Камбурово. Автомобилът бил управляван от сина на собственика, който блъснал крава на пътя. Животното загинало. На колата били нанесени ред щети: счупено предно стъкло, огънат таван, преден капак, преден десен калник, предна и задна дясна врата, фар, мигач и др.

Според собственика на пострадалия автомобил виновни били стопанката на кравата и пастирът, който не контролирал животното и то излязло на пътя, застрашавайки движението. Според ответниците те също претърпели щети, а колата се движела с висока скорост и водачът не видял преминаващите животни. Те оспорват и протокола за катастрофата.

В крайна сметка съдът прецени, че ищецът е допринесъл за настъпването на вредите и обезщетението може да се намали. Съдът прие, че и двете нарушения, това на ответника и това на водача на автомобила, са в еднаква степен тежки и обуславят в еднаква степен резултата. Налице е съпричиняване на неблагоприятните последици и от двамата участници, реши окончателно съдът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони