Търсят пари от Европа за спасяване на храмове на Колю Фичето

Общинската управа на Велико Търново търси европейско финансиране за спасяване на уникални храмовете градени от Колю Фичето. Средствата са необходими за реставрация и ремонт на четири от прочутите църкви на майстора в болярския град. За спешна реконструкция "плачат" храмовете "Св. Св. Константин и Елена", "Св. Св. Кирил и Методий", "Св. Спас" и "Св. Николай Чудотворец".

"Светините са градени преди 150-170 години, пари за реставрация няма, а са нужни милиони левове. Най-тежко е състоянието на "Св. Спас". Храмът е в руини от няколко десетилетия. Има изготвен проект за реконструкция на църквата "Св. Св. Константин и Елена". Тя е сред приоритетните исторически обекти заедно с Царевец и намиращата се в квартал "Асенов" Шишманова баня", обясняват от кметството в старата столица.

Емблематичният храм е един от най-големите във Велико Търново, но е затворен от над 30 г. Преди година кметството и частни дарители осигуриха 200 000 лв за укрепване на фасадата. Нужни са обаче поне още 400 000 лв за ремонт на покрива и за рестврация на вътрешността", казват експертите.

Нужда от възстановителни дейности имат и храмовете "Св. Св. Кирил и Методий" и "Св. Николай Чудотворец". Само за единия от тях са нужни над 1 млн.лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони