Швейцарско трио HADLAUB TRIO ZURICH омагьосва ценителите на класическата музика в НДК

Виртуозите от триото HADLAUB TRIO ZURICH ще очароват своите почитатели в НДК със специален камерен концерт в рамките на XX "САЛОН НА ИЗКУСТВАТА”, който ще се проведе на 20 май (сряда) от 19:00 ч. в зала 6 на Двореца.
Флейтистът проф. Филип Юндт, кларинетистът Фабио ди Казола и пианистката Галина Врачева са включили в своята програма шедьоври на Брамс, Шуман, Мартен и др.
Триото носи името на първия голям средновековен легендарен трубадур от Цюрих - Йоханес Хадлауб, творил музика, текст и концертирал из цяла Европа.

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА

Камий Сен-Санс
ТАРАНТЕЛА ОП. 6 ЗА ФЛЕЙТА, КЛАРИНЕТ И ПИАНО
Роберт Шуман
ГОЛЯМА СОНАТА ЗА ЦИГУЛКА И ПИАНО ОП.121
(кларинетна версия от Фабио Ди Казола)
Ziemlich langsam. Lebhaft
Sehr lebhaft
Leise, einfach
Bewegt

Франк Мартен
БАЛАДА ЗА ФЛЕЙТА И ПИАНО (1939)
Ейтор Вила - Лобос
ХОРУС № 2 ЗА ФЛЕЙТА И КЛАРИНЕТ
Галина Врачева
ОГЛЕДАЛНА ИМПРОВИЗАЦИЯ
Оливие Трюон
„НА ЛОВ” ЗА ФЛЕЙТА И КЛАРИНЕТ
Галина Врачева
„НА ЛОВ” ЗА ФЛЕЙТА И КЛАРИНЕТ
Гийом Конесон
„ТЕХНО – ПАРАД” ЗА ФЛЕЙТА, КЛАРИНЕТ И ПИАНО

ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

ФИЛИП ЮНДТ

Разнообразните програми, включващи световни премиери, спиращи дъха импровизации и изключителни аранжименти на богат репертоар песни и композиции за цигулка правят концертите на Филип Юндт много специални изживявания. Топлината на неговия тон в комбинация с динамичната му експресивност приковават публиката по целия свят. За последните десет години Юндт е обиколил Азия, Европа и Северна Америка. Освен, че неуморно изнася концерти, той преподава и много страстно се е отдал на аранжирането. Като солист Филип Юндт е бил гост на изключително престижни оркестри като Tonhalle Orchestra Zurich, Camerata Zurich, Bern Chamber Orchestra, Camerata Munich и много др.

Флейтистът е музицирал под диригентството на имена като Сър Колин Дейвис, Кристоф Ешенбах, Зубин Мета и още много. Юндт е чест гост на фестивали като Schleswig-Holstein Music Festival, Niagara International Chamber Music Festival (Канада), Young Artists In Concert (Давос), ADEvantgarde Festival (Мюнхен), ConTakt Toronto, Academy of the West (Санта Барбара, Калифорния), Kagaan Musikfestival Kreuth, Murten Classics (Швейцария), Rheingau Musikfestival (Германия), Tongyeong Festival и Pacific Music Festival в Япония.

Освен невероятен концертиращ музикант, Филип Юндт се занимава сериозно и с преподаване. От 2008 г. е професор по флейта във Ваймар, Германия, а студентите му не спират да печелят отличия по целия свят. Юндт води и майсторски класове в Гърция, Корея, САЩ, Израел. От 2012 г. е директор на Асоциацията на флейтистите в Корея. През 2002 г. излиза неговият дебютен диск със записи на концерти за флейта, издаден от английския лейбъл Guild. Флейтистът често е част от различни радио и ТВ продукции. А инструментът, на който музицира е с марката Albert Cooper.

ФАБИО ДИ КАЗОЛА

През 1990 г. на 23-годишна възраст, Фабио Ди Казола печели първа награда на CIEM (Concours d'International Execution Musicale) - най-престижният музикален конкурс в Женева. Оттогава единствено преди 18 години за последен път кларинетист получава тази награда. Този успех на Казола е последван от покани за участия в големи международни фестивали като Berliner Festspiele под диригетството на Клаудио Абадо, Evian под ръководството на Мстислав Ростропович и Lockenhaus - на Гидон Кремер. Фабио Ди Казола печели наградите Grand Prix Patek Philippe, Prix Suisse за съвременна музика и на Международния конкурс за съвременна музика в Стреза. През 1998 г. той е избран в Женева от журито и от публиката за „Музикант на годината на Швейцария".
След изпълнението му на Концерт за кларинет от Моцарт в Тонхале Цюрих, SONY публикува неговите записи. В два албума са издадени камерни творби, а през 2009 - компактдиск с изпълнение на Концерта за кларинет от Вебер, който получава награда за най-добър запис от престижното списание „Грамофон”. „Брилянтно изпълнение ... незабравим спектакъл ... ” - пише „Сънди таймс" по повод следващия му запис на Концерта за кларинет от Моцарт.

Фабио Ди Казола е бил солист на Руския национален оркестър, Пражкия камерен оркестър, Оркестъра на Романска Швейцария, Фестивален струнен оркестър на Люцерн, Камерата Цюрих и др. Той е член на различни камерни формации и преподавател по кларинет и камерна музика в Университета по изкуства в Цюрих. От 2006 г. е артистичен директор на фестивал за камерната музика Sound Music Festival в замъка Мегенхорн (между Меген и Люцерн). Фабио Ди Казола е бил член на жури на следните конкурси: ARD, Carpi, Асизи, Бари и др.

ГАЛИНА ВРАЧЕВА

Пианист, композитор и импровизатор с български корени, принадлежи към малцината класически музиканти, които търсят неконвенциалния подход към традиционното пиано, за да запазят виталността и атрактивността на изпълненията на класическа музика в концертните зали. Водещият импулс на Врачева е да съхрани музиката жива и това е само една малка част от нейните големи усилия в тази посока. Всеки един от концертите й е ново творение, независимо дали импровизира каденца на концерт за пиано от Бетовен или създава рапсодия или фуга по спонтанно зададена от публиката тема.

Галина Врачева композира и свои творби на живо, на самата сцена. Тя е последовател на голяма традиция, като е особено отдадена на името и творчеството на Франц Лист, от когото най-силно се вдъхновява и учи.

Врачева получава своето образование в консерваториите на Москва, София и Мюнхен. Носител е на много първи награди от различни международни конкурси. Водила е майсторски класове по пиано и импровизации в Мюнхен, Берлин, Киев, Амстердам и Банкок. Гостуващ професор е в консерваторията в Лугано, Италия.

Специалният талант на Галина Врачева е уловен и в нейната впечатляваща дискография, в която присъстват концерти за пиано от Моцарт и Бетовен до Шопен и Чайковски, както и импровизации на арии от известни опери от Верди, Пучини, Вагнер и Бизе. През октомври 2014 г. излиза и нейно документално DVD Music of the Mom.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл