Прокурорът на Пловдив: Контрабандният канал през Капитан Андреево действа и в момента!

Контрабандният канал за внос на нелегални цигари от Турция у нас през ГКПП-Капитан Андреево най-вероятно продължава да действа и в момента. Това стана ясно от пледоарията на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов по време на заседанието на Окръжния съд, на което се гледаше искането му за налагане на най-тежките мерки за неотклонение "задържане под стража" на четирима задържани в петък митничари.

"Със сигурност има още митнически служители, гранични полицаи, спедитори, турски шофьори и български граждани, които са имали досег с обвиняемите и чиято самоличност тепърва ще установяваме. Не изключвам възможността, контрабандният канал да продължава да действа и в момента", заяви прокурор Попов, който даде да се разбере, че ще има още доста арести.

Той повдигна обвинения за контрабанда по чл.242, ал.4 от НК по отношение на Георги Манафъков (47 г.), Стойчо Пелтеков (43 г.), Иван Гочев (47 г.) и Николай Николов (34 г.), които били част от оперативното митническо звено, оглавявано от Красимир Добрев, син на бившия командващ на Сухопътни войски генерал Иван Добрев. То било наричано от контрабандистите "нашата смяна", се разбра от свидетелски показания, цитирани от държавния обвинител.

Общата стойност на контрабандата в пропуснатите от митничарите на ГКПП-Капитан Андреево турски тирове, натоварени с цигари без бандерол, само за периода от 7 февруари до 29 март 2015 г. е за 55 млн.лв. В митническите документи нелегалните папироси били вписвани като текстил, бобини за текстилната промишленост, плодове и зеленчуци и дори стъклени чаши. До момента като обвиняеми по досъдебното производство са привлечени 22 души, замесени по различен начин в контрабандната схема. От тях засега са освободени само заместникът на Красимир Добрев като началник-смяна Димитър Ковачев (срещу парична гаранция от 5000 лв.) и граничната полицайка Соня Кътева. Един от тарторите на контрабандистите - Ахмед Иляз, притежаващ турски и български паспорт, е обявен за общонационално издирване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право