Валентин Бояджиев: На добър час и попътен вятър, SOS абитуриенти!

Малко време остана до абитуриентските балове - празникът на зрелостта и напускането на класната стая. Всяка година свързваме баловете с много емоции и подготовка, за да могат завършващите да направят т. нар. "прекрачване на прага", който ги дели от ученическата скамейка до истинския неподправен живот. Разговаряме за абитуриентите с Валентин Бояджиев, ръководител на SOS Младежки домове – Велико Търново.

Г-н Бояджиев, какво представляват SOS Младежките домове?

- SOS Младежките домове са важно продължение на грижата в семейна среда, предоставена в SOS детското селище.Те осигуряват дом и грижа за младежи, израснали в SOS приемните семейства и на други непълнолетни млади хора в риск,помагайки им за завършване на образование и постигане на увереност в собствените си сили.В гр.ВеликоТърново са изградени 2 младежки дома през2000 г.и2005 г.,които поемат децата след 14- годишна възраст от SOS приемните семейства в гр.Трявна.В София младежките домове функционират от 2001 г.и 2005 г.

- Колко абитуриенти ще имате тази година в SOS Младежки домове -Велико Търново?

- Имаме 6 абитуриенти във Велико Търново, а в София са 5. Във Велико Търново вече се състоя изпращането на нашите абитуриенти. Тъй като учат в различни училища и баловете им са по различно време, малко преди баловете SOS приемни семейства, приятели и възпитатели организираме тип семейно изпращане за всички заедно.

- Как се подготвят младежите за живота след абитуриентския бал? Помагате ли им?

- Подготовката за самостоятелен живот започва с разговори и консултации за бъдещето още 1-2 години преди да завършат средно образование. Всеки млад човек, израснал в SOS приемните семейства от детските селища, има право на подкрепа и консултиране по Програмата “Начало на самостоятелен живот”. С нея насърчаваме и подкрепяме финансово старта на младежите в самостоятелния им живот чрез подпомагане в намирането на относително постоянна работа и място за живеене. Помагаме и на младежите, които продължават обучението си във ВУЗ до завършване на висше образование и започване на работа. Консултираме ги и ги подкрепяме за намиране на работа и наемане на квартира; съветваме ги в трудни житейски ситуации, както и при уреждане на трудово-правни взаимоотношения.

- Какво планират да учат?

- Нашите абитуриенти са умни, амбициозни и изключително способни деца! Някои от тях искат да учат във Военно-морското училище във Варна, други – педагогика във Велико Търново, трети са се ориентирали към филология в София.

- Какво искате да им пожелаете?

- Пожелавам им да бъдат най-вече примерни граждани, да разчитат на себе си и собствените си сили, да не ни забравят и да знаят, че в наше лице имат приятели и ще им помагаме, когато е необходимо! От все сърце им желая много успехи и да не спират да следват мечтите си! Имат всички необходими съставки за рецептата за успех, затова нека се доверяват на вътрешния си глас и да следват своето разбиране за щастие!

„Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини