На 19 август 2018 да почерпят

Уникална драма в дебюта на Кристиано Роналдо за „Юве“!

Да те цакат с виртуална бира Най-странните приложения за смартфон с милиони потребители

САЩ готвят санкции за фирмите, които участват в „Северен поток-2“

Петрова нива събра хиляди родолюбци

Маримуртра – балкон, надвесен над морето На 50 години създателят на легендарната ботаническа градина напуска бизнеса и се отдава на хобито си

Владимир Путин: Енергетиката е един от приоритетите в сътрудничеството между Русия и Германия

Руби Роуз ще играе супергероиня лесбийка Тя е секси и обича да се татуира

Прокуратурата се зае със смъртта на родилката в Сливен

На 3 септември стачка ще блокира фериботи и кораби в Гърция

Валя Брадшоу – от модните корици в София до Мериленд Вярвам в магията на усмивката и в това, че хората може да стават по-добри, казва моделът, фотограф и дизайнер

Тежък старт за Йоканович и „Фулъм“ във Висшата лига

Доналд Тръмп е уволнил свързаните с разследването на руската намеса в САЩ

Спасители извадиха тялото на 42-а жертва под рухналия мост в италианския град Генуа

120 000 евро отнесе грък за изхвърлени кученца в контейнер за боклук

Валентин Бояджиев: На добър час и попътен вятър, SOS абитуриенти!

Малко време остана до абитуриентските балове – празникът на зрелостта и напускането на класната стая. Всяка година свързваме баловете с много емоции и подготовка, за да могат завършващите да направят т. нар. „прекрачване на прага“, който ги дели от ученическата скамейка до истинския неподправен живот. Разговаряме за абитуриентите с Валентин Бояджиев, ръководител на SOS Младежки домове – Велико Търново.

Г-н Бояджиев, какво представляват SOS Младежките домове?

– SOS Младежките домове са важно продължение на грижата в семейна среда, предоставена в SOS детското селище.Те осигуряват дом и грижа за младежи, израснали в SOS приемните семейства и на други непълнолетни млади хора в риск,помагайки им за завършване на образование и постигане на увереност в собствените си сили.В гр.ВеликоТърново са изградени 2 младежки дома през2000 г.и2005 г.,които поемат децата след 14- годишна възраст от SOS приемните семейства в гр.Трявна.В София младежките домове функционират от 2001 г.и 2005 г.

– Колко абитуриенти ще имате тази година в SOS Младежки домове -Велико Търново?

– Имаме 6 абитуриенти във Велико Търново, а в София са 5. Във Велико Търново вече се състоя изпращането на нашите абитуриенти. Тъй като учат в различни училища и баловете им са по различно време, малко преди баловете SOS приемни семейства, приятели и възпитатели организираме тип семейно изпращане за всички заедно.

– Как се подготвят младежите за живота след абитуриентския бал? Помагате ли им?

– Подготовката за самостоятелен живот започва с разговори и консултации за бъдещето още 1-2 години преди да завършат средно образование. Всеки млад човек, израснал в SOS приемните семейства от детските селища, има право на подкрепа и консултиране по Програмата “Начало на самостоятелен живот”. С нея насърчаваме и подкрепяме финансово старта на младежите в самостоятелния им живот чрез подпомагане в намирането на относително постоянна работа и място за живеене. Помагаме и на младежите, които продължават обучението си във ВУЗ до завършване на висше образование и започване на работа. Консултираме ги и ги подкрепяме за намиране на работа и наемане на квартира; съветваме ги в трудни житейски ситуации, както и при уреждане на трудово-правни взаимоотношения.

– Какво планират да учат?

– Нашите абитуриенти са умни, амбициозни и изключително способни деца! Някои от тях искат да учат във Военно-морското училище във Варна, други – педагогика във Велико Търново, трети са се ориентирали към филология в София.

– Какво искате да им пожелаете?

– Пожелавам им да бъдат най-вече примерни граждани, да разчитат на себе си и собствените си сили, да не ни забравят и да знаят, че в наше лице имат приятели и ще им помагаме, когато е необходимо! От все сърце им желая много успехи и да не спират да следват мечтите си! Имат всички необходими съставки за рецептата за успех, затова нека се доверяват на вътрешния си глас и да следват своето разбиране за щастие!

„Публикацията е подготвена с материали на Сдружение SOS Детски селища България“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.