Правим терени като в Англия

Националите ще тренират и играят върху терени, каквито се галят в бутонките на английските тимове от всички възрасти. Най-големият британски експерт по футболни игрища Алан Фъргюсън бе за 3 дни у нас, а той определено си разбира от работата. От 1976-а е в бизнеса, като е участвал в смяната на настилките на игрищата на клубове като „Рейнджърс“, „Абърдийн“, „Астън Вила“, „Евертън“... Най-мащабният му проект обаче бе изграждането на 9 естествени и 3 изкуствени игрища в най-модерния тренировъчен комплекс в света - базата „Сейнт Джордж'с Парк“, където се готвят всички национални отбори на Англия.

Сега Фъргюсън работи за УЕФА и нейната Комисия за развитие, а у нас бе да инспектира строящата се база на националите в Бояна (с 3 игрища), както и стадион „Васил Левски“, където започва ремонт, включващ и подмяна на терена.

И на двете места ще се използва специална технология, при която власинки от изкуствената настилка се примесват към естественото тревно покритие и удвояват неговата издръжливост. Фъргюсън направи снимки и ще изготви доклад как вървят работите по базата, а и по негово предложение англичаните ще пратят мостри с технологията на модерните им терени. Такива от новия сезон ще имат митичните стадиони „Олд Трафорд“ и „Анфийлд“, където ден след последните домакински мачове на „Манчестър Юнайтед“ и „Ливърпул“ подмяната на терените започна.

Игрището на „Васил Левски“ ще е готово до края на лятото, а до декември на 2015-а се очаква да е завършена и базата на националите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ