Капело струва на руснаците по 19 178 евро на ден

Италианският треньор на руските национали по футбол Фабио Капело е най-добре платеният треньор в света. Това се разбра още на Мондиал 2014 в Бразилия. Нови разкрития по подробности от контракта на Дон Фабио, скандализират руската преса.

Капело подписа с Руския футболен съюз (РФС) през 2012 г. А през 2014-а продължи контракта до 2018 година, когато страната ще е домакин на мондиала. И за този контракт, който вече е разкрита тайна за медиите, журналистите от Life news питат: Какви са действителните мотиви да се покани именитият италианец? Наистина ли РФС се е стремил да наеме истински грамотен специалист, или зад това се крият множество корупционни схеми?

Публикуваният документ шокира обществеността и според изданието подобен контракт не е подписван никога в нито една цивилизована държава. Може би го има само в страни с голяма корупция. Споразумението дори е трудно да се нарече контракт, защото юридически грамотен договор трябва да разглежда правата и задълженията на страните. А в този едната страна (треньорът) има само права, а РФС – само задължения.

Като начало според точка 8.2.1. годишната заплата на Капело за периода 26 юли 2014 - 25 юли 2018 г. е 7 млн. евро. Допълнителната система за бонуси е в приложение 7 и включва конкретни измерения за всяко състезание и етап от него. За световното в Русия точка пета гласи: 1 млн. евро за класиране на осминафинал, по 1,5 млн. евро за четвъртфинал и за полуфинал и 5 милиона, ако отборът спечели титлата. И всичките тези пари се натрупват – така при хипотетичен краен триумф на домакините Капело ще прибере 9 милиона евро! Само бонуси, заплатата си върви отделно...

Престоят на треньора в Москва е безплатен за него – според т. 6.1.15. от договора италианецът струва на РФС дневно 19 178 евро. Капело разполага с жилище (т. 6.1.9. - 14 286 евро), личен преводач и личен асистент . Возят го в луксозна кола с шофьор, който говори италиански, испански или английски (т. 6.1.10.) и лети само в бизнес класа на самолетите (т. 6.1.8.). Така общо на месец се получават 19 178 евро разходи за РФС.

И отново въпрос: А защо той да се отказва от такива условия, ако РФС настойчиво му ги предлага? Според т. 9.11. от контракта горепосочените суми се признават от двете страни като справедливи и обосновани при разрешаване на спорове. Освен това страните се задължават да не оспорват пред какъвто и да е орган договора, или да го анулират по друго основание, освен посочените в самия документ.

Според т. 8.3. РФС носи отговорност за всякакви данъци върху плащанията на Капело и ако например Италия, Великобритания или Швейцария потърсят от него налог, италианецът има право да поиска парите от РФС. Така руснаците смятат, че местните данъкоплатци пълнят бюджета на Италия за провалените мачове на националния отбор.

Интересна точка е и 9.1. Според нея, ако Капело реши, че руският футбол е недостатъчно класен за специалист като него и иска да прекрати договора едностранно, може да го направи твърде лесно. Просто отива на преглед при италиански лекар, който да му издаде документ за неговото здравословно състояние. И договорът се къса без неустойка. Защото според контракта РФС приема безпрекословно становището на италианския доктор, прегледал Капело. Ако се стигне до развод от страна РФС обаче, трябва да се платят на треньора заработените до момента пари и премии, както и компенсация по следната формула – от 32,5 млн. евро (общата сума на договора) се вадят вече платените заплати и бонуси. Така фактически РФС ще плати на Капело всички пари по контракта независимо от резултатите на отбора. А те засега са плачевни...

И следва друг въпрос: Всичките тези пари за Капело ли са, трябва ли да ги дели с някой? Според изданието договорът е великолепно режисирана и изпробвана финансова схема. И тя явно не носи нищо друго, освен провал на руския футбол, унижение на националното достойнство на гражданите и поява на огромни съмнения за безпристрастност на тези, които са го подписвали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят