Тръгна най-лошото европейско по шах

Антоанета Стефанова е сред фаворитките за титлата на започналото вчера европейско първенство по шахмат за жени в малкия черноморски курорт Чакви, близо до Батуми, в Грузия. Най-добрата ни шахматистка е трета по рейтинг с личен коефициент ЕЛО 2512 точки, пред нея са само грузинките Нана Дзагнидзе (2570) и Бела Хотенашвили (2527).

Това е най-лошото европейско като организация, оплакаха се участнички в 16-ото първенство на Стария континент. Причината за недоволството са условията - около хотела на шахматистките е истинска строителна площадка с много шум и прах, който създава дискомфорт. Няма условия и за разходка - дори и да искат да видят отблизо Черно море, шахматистките трябва да минат през строежите. Освен това липсва открит басейн и тенис корт, каквито са рекламирани в сайта на хотела. На оплаквания от рецепцията отговорили, че организаторите на първенството са знаели за тези неудобства. Водещи руски и украински шахматистки отказаха участие вероятно заради информация за мястото на първенството.

Шампионатът в Грузия е първият при жените под ръководството на новия президент на Европейския шахматен съюз (ЕШС) - грузинеца Зураб Азмайпарашвили. Той спечели изборите за поста на конгреса през август миналата година в Норвегия срещу предишния председател Силвио Данаилов, който остана почетен президент на ЕШС. Тогава Стефанова подкрепи Азмайпарашвили.

В първия кръг Антоанета имаше за съперник Хаяла Абдула (Азербайджан), участват 98 състезателки, които ще играят по Швейцарската система в 11 кръга. Наградният фонд е 60 000 евро, победителката взема 11 хил., втората заработва 9000 евро, а спечелилата бронз - 7000 евро. Първите 14 шахматистки в класирането добиват право да играят на следващото световно първенство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт