Петима откраднаха прът с 16 суджука и ги изядоха

В Норвегия откриха официално втория най-дълъг мост в страната (ВИДЕО) Той се намира в Северния полярен кръг

Тръгва делото на Мартин Петров срещу „Булбанк” за 3,8 млн. лв.

Сатиричното копие на баснята

Кремъл отрича намеса във Франция Води се разследване

Макрон опитва да тушира протеста (обзор) Няма да има увеличение на минималната работна заплата

Пловдив с бюджет от над 365 милиона лева за 2019-та

Младежът, изнасилил и убил старица в Бяла черква, посегнал и на друга баба (СНИМКИ)

Нина Добрев на екзотична ваканция в Индонезия

Белият дом търси заместник на ген. Кели Ник Айерс напуска администрацията

Община Кубрат заплашена от бедствено положение заради спиране на водата Общинското ВиК дължи 3 млн. лв. за ток и Енерго-Про спира електрозахранването

Две коли и микробус катастрофираха край Благоевград

Бивша шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото „Москов”: Турските ваксини са забранени Догодина разпитват премиера Бойко Борисов, бившата вицепремиерка Меглена Кунева и още над 20 души

Турция въведе мита за редица вносни стоки

Обвиненият за убийството на Десислава Стоянова бивш рейнджър остава в ареста Светослав Каменов избягал в Гърция, но се върнал

С бъклица и роза в Монголия и Корея

С бъклица и маслодайна роза в Монголия и Южна Корея. Това би било най-краткото и ясно заглавие, което българската преса би написала преди 10 ноември 1989 г. за държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в двете азиатски страни.

25 години след края на тоталитарния режим България отново славослови по всички точки на света качествените си вина, маслодайна роза и кисело мляко. Тази част от хранително-розоварната култура на българина беше акцентирана и от сегашния президент на България Росен Плевнелив пред всички висши държавни органи, които срещна в Улан Батор и Сеул. Изненадващо Плевнелиев обяви пред президента на Република Корея г-жа Парк Гън-хе, че България е известна и със здравословните си храни. Нямам идея с какво се хранят в президентството, но за всички българи отдавна е очевадно, че, щат-не щат, консумират предимно вносни продукти, а повечето български са далеч от етикета за високо качество, био, еко и т.н.

20 български бизнесмени бяха включени в делегацията на президента. Бизнесът беше представен от производители на оранжерийни краставици и домати, през пуканки и ядки до геодезически проучвания и техно джаджи.

На летището в Астана, Казахстан, началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева направи скандал на репортера на „Труд“, че бил писал за това как президентската администрация изнудва журналистите да плащат за вътрешен транспорт в Улан Батор, а не за постиженията, които е постигнал Плевнелиев при преговорите в Монголия.

Права е г-жа Захариева. По това време репортерът на „Труд“, дремейки, не беше хванал една от най-важните новини. Част от бизнесмените бяха тръгнали към далечна Монголия не да правят пари, а да си ги търсят. След всяка среща Плевнелиев обясняваше как приятелството между Монголия и България е родило няколко икономически чудеса. Едното било, че наша компания внедрила интелигентна система, която да следи и контролира трафика на обществения транспорт в Монголия. Това беше представено многократно като еманация на взаимоотношенията между двете страни. Всъщност се оказа, че тази система е инсталирана от наша родна компания през 2013 г. Тя е вложила в нея над 1 млн. лв. Решението за сключването на сделката е било на предишното монголско правителство. Оттогава досега българската компания не може да си получи парите. И както се шегуваха бизнесмените в самолета: „Имахме много срещи, но с адвокатите“.

В изблик на нерви Захариева отрече да е чувала и Плевнелиев да казва пред будистките монаси от манастира Ганчан тегчилен, че ще се радва Далай Лама да посети България, в която не бил идвал. Поредният гаф на Плевнелиев, тъй като Далай Лама вече е бил в София – през 1991 г. при президента Желев. Захариева може и да не го е чула, но словоизлианието пред монасите на президента го има на запис.

Не може да се отрече и това, че Плевнелиев сътвори едно истинско икономическо чудо, което трябва да влезе в уроците по дипломация. Държавният глава обяви, че „сме договорили“ с Монголия да им построим оранжерия за производството на домати, краставици и чушки. Прекрасно. Финансирането на съоръжението обаче е чиста магия. Плевнелиев се похвали, че преди време той лично бил договорил Монголия да върне дълга си към България, който възлизал на около 3 млн. щатски долара. Тези пари вече били преведени. Та от тези пари ще бъдат похарчени около 1 млн. долара, за да покажем на монголците как се правят оранжерии. Парите ще отидат в наши фирми, които все още не е ясно на какъв принцип ще бъдат избирани. И така президентът успя да уреди бизнес за наши фирми, но с наши пари. Което си е направо дипломатическо и икономическо чудо.

По Живковски и цензурата преследваше Плевнелиев из Азия. Съветници на държавния глава бяха много възмутени, че в Улан Батор „Труд“ попита президента дали правителството на Груевски трябва да подаде оставка, за да се нормализира ситуацията в Македония и на Балканите. За разлика от тях Плевнелиев реагира по-адекватно и изрече нещо като позиция. В същото време премиерът Бойко Борисов твърдо обяви, че Груевски трябва да си ходи. Впрочем, ако пиарите на президента не знаят, важните за страната събития, каквото е напрежението в Македония, винаги са били тема номер едно за журналистически въпроси към български държавници в която и точка на света да се намират. Същото е и когато чужди премиери и президенти идват у нас – журналистите, които пътуват с тях, ги питат главно по външно- и вътрешнополитически теми, а не за “напредъка на двустранните отношения с България”.

Още по-нелепа беше реакцията на президентската администрация по време на посещението на Плевнелиев в най-стария корейски университет „Сункюнкуан“ в Сеул. Именно там президентът ни беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ по публична администрация. Когато Плевнелиев се появи в залата, където трябваше да произнесе реч и да получи грамотите си, присъстващите българи реагираха спонтанно – с усмивка. Президентът беше с тога и академична шапка, които му стояха комично. Реакцията на присъстващите беше достатъчна на медийните съветници на Плевнелиев да разберат, че тази визия няма да донесе желаните успехи на президента в родината. Затова и в галерията на новините в интернет страницата на президентството беше публикувана една-единствена снимка с тога. На нея Плевнелиев е като точка в далечината и заради това не беше поместена в нито един вестник или електронно издание. Повечето медии използваха снимките, които журналистите, отразяващи посещението в Южна Корея, пуснаха в личните си профили във фейсбук.

Желанието да се налага цензура, дори и след 25 години демократичен преход, си е все така живо и здраво. Единственото успокоение е, че средствата за изтичане на визуална и текстова информация вече са толкова много, че пиарите не успяват да сложат ръка върху тях.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.