Планираната за днес евтаназия на животни се отлага

На 19 юли 2018 да почерпят

Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Контролът на болниците – и през боклука

Москов въвежда прозрачни чували за опаковки от скъпи лекарства

Персоналът на лечебните заведения, а след него и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще проверяват колко и какви празни опаковки от медикаменти са изхвърлени в чувалите за отпадъци. А така ще се установи дали наистина пациентът е получил изписаното му лечение или вместо него му е влят например физиологичен разтвор.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов. И в момента има специфичен ред на унищожаване, но всички ампули, флакони или опаковки отиват в един чувал. „Той се завързва и заминава по съответния ред към фирма, която го прави безопасен и го унищожава“, изброи д-р Москов. Занапред скъпоструващите медикаментите, които покрива НЗОК (напълно платените са около 200), ще бъдат събирани, но в по-малки обезопасени прозрачни пликове.

„Проверките трябва да докажат дали колкото опаковки са купени от болницата, толкова и изпразнени са дадени за унищожаване“, посочи. Тъй като изхвърлянето на тези отпадъци се прави по график, то контролът можел да става лесно. „Надявам преди аз или РЗИ да сме засекли нередност, да я е установил директорът на болницата“, каза министърът. Очакванията са новата мярка да стане факт до няколко месеца. До 2 месеца ще заработи софтуер, който ще проследява медикаментите от момента на влизането им в болницата, през склада, болничната аптека, кой ги изписва, в какво количество и на кой пациент.

Москов бе категоричен, че няма да отстъпи от идеята си за комплексното лечение на онкоболните, което ще се осигури със сливането на раковите диспансери с местните многопрофилни болници. Затова от догодина, ако лечебни заведения (независимо дали са държавни или частни) искат да получават пари от НЗОК, ще трябва да осигуряват пълния кръг от дейности – от диагностиката през хирургията, химио- и лъче терапия и палеативните грижи на онкопациентите. В момента никъде у нас няма звена за терминално болните, камо ли да се плащат от касата.

Още от изказванията на здравния министър д-р Петър Москов:

Ако аз утре се събудя с онкологично заболяване, искам системата да ми гарантира комплексно лечение. Така трябва да е и за средностатистическия българин, който не познава лекари и не е запознат какво го чака оттук нататък.

По тази причина всяка болница, която лекува ракови заболявания, ще предлага и палеативни грижи, независимо дали на базата на структурно сливане или на други връзки.

Комплексният подход на лечение трябва да е заложен не само при онкологията. Затова например трите дружества – на инвазивните кардиолози, на кардиолозите и кардиохихурзите изготвят правила за т. нар. хартийм (б. а. – неговата задача ще е да определи най-подходящото за съответния пациент лечение). И ако самата гилдия не влезе в саморегулация, а държавата не й нареди да го стори чрез законови и финансови механизми, здравеопазването няма да се оправи.

В петък директорът на русенската болница ми оправи настроението. През март лечебното заведение изхарчило за консумативи 400 000 лв., а за медикаменти – 500 000 лв. Но той въвел нов контрол и изведнъж разходите по двете пера паднали на по 100 000 лв. Така спестените средства ще останат вътре за болницата и ще отидат за по-добри възнаграждения на лекарите и за по-качествено лечение на пациентите.

Вижте, ще сменям директорите на болниците един по един и до един, ако трябва, докато не постигнат тези резултати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.