ЕК одобри 2,9 млрд. евро за селската програма

Европейската комисия одобри новата програма за развитие на селските райони, която ще се прилага у нас до края на 2020 г. Българските фермери, предприемачи и общини ще могат да усвоят по нея над 2,9 млрд. евро. От тях 2,4 млрд. евро идват от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а останалите са съфинансиране от националната хазна.

„Главна дирекция „Земеделие“ изпрати писмо до Министерството на земеделието, че програмата ни е изцяло одобрена. Министър Десислава Танева ще я представи след заседанието на Министерския съвет в сряда“, посочиха пред „Труд“ от земеделското министерство. Първи новината съобщи премиерът Бойко Борисов. „Очаква се ЕК да съобщи днес за програмата "Развитие на селските райони", че е одобрена“, каза той по време на първата национална дискусия от кампанията „Деветте пътя към еврофондовете 2015-2020“, организирана от КРИБ, „Труд“ и „24 часа“.

Поправеният вариант на програмата бе приет от кабинета и изпратен за одобрение в Брюксел на 11 февруари т.г. Преди това ЕК ни върна първия вариант с рекордните с 426 забележки.

Кандидатстването по новата програма вече започна. Веднага след Великден бе отворен прием на проекти за 150 млн. евро по схемата „Инвестиции в земеделски активи“. В нея най-дългоочаквани бяха средствата за покупка на трактори и друга земеделска техника. Таванът за тези проекти до 2020 г. за фермер е до 500 хил. евро, като субсидията ще е 50% от инвестицията. За всички останали проекти по мярката като модернизиране на ферми и разширяване на стопанства таванът за проект е 1,5 млн. евро, а субсидията - 50%.

През юни ще стартира прием за нови 35 млн. евро по мярката „Млад фермер“. Кандидатите трябва да са на възраст до 40 години и начинаещи в земеделието. Веднага след одобрението на проектите им те получават субсидия от 12 500 евро, а ако разширят проекта до 5 години, получават още толкова.

ЦЕЛИ НА ПРОГРАМАТА

Повишаване на конкурентоспособността

Балансирано развитие на земеделието и хранителната промишленост

Опазване на екосистемите и устойчиво управление

Развитие на селските райони, нови работни места и намаляване на бедността

380 млн. лв. глоби по европроекти през 2014 г.

Глоби за 380 млн. лв. са наложени по европроекти само през 2014 г. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев в отговор на препоръка на строителния бранш държавата да уеднакви критериите си за санкциите. В повечето случаи потърпевши от финансовите корекции, които се налагат от управляващите органи на оперативните програми, са общините. Най-голямата сума от глобите е наложена по проекти от оперативната програма “Околна среда” (2007-2014).

Според Дончев големият размер на глобите е “изключително ярък пример за неадекватно и неграмотно прилагане” на санкциите. Той посочи, че в периода 2007-2013 г. общият размер на глобите е бил 166 млн. лв.

Вицепремиерът добави, че обсъжда с Министерството на финансите санкциите да се покриват от държавата, когато нарушението по европроекта не е по вина на изпълнителя, а се дължи на несъвършенство в законодателството. Този подход е заложен в новата методика за налагане на финансови корекции, приета още при служебния кабинет с премиер Георги Близнашки. На практика обаче той не се прилага заради липсата на пари.

“Всичко опира до тази некадърност и некомпетентност. Това е тъпанарщина по времето на Орешарски в пълния смисъл на думата. Целта е била да се унищожат кметовете на ГЕРБ”, видимо ядосан коментира думите на Дончев премиерът Бойко Борисов. “Сега ще трябва да бръкнем в бюджета, за да ги платим. Горанов – ще, не ще - ще трябва да заложи тези разходи в следващия бюджет”, каза Борисов.

Плащат 700 млн. лв. от новите програми

Реалистичните очаквания са през 2015 г. от новите оперативни програми да бъдат разплатени около 700 млн. лв. Оптимистичният план е сумата да надхвърли 1 млрд. лв. Тази цел постави вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев.

Той отбеляза, че по програмите "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси" вече се отварят първите схеми. Сравнено с предишния програмен период, това е постижение, защото тръгваме поне година по-рано. Така няма да се окажем в ситуацията през последните години да се състезаваме бясно с времето и да рискуваме загуба на европари, каза Дончев. Той добави, че до 2 седмици Европейската комисия ще одобри оперативните програми "Региони в растеж" и "Околна среда".

Вицепремиерът Дончев отчете още, че общият обем на плащанията по оперативните програми досега е 6,5 млрд. евро. Това е близо 82% от всички европари, предвидени за България в периода 2007-2013 г. В най-лошия случай ще приключим стария програмен период с този резултат. Но това няма да се случи. Резултатът ще е по-добър и плащанията ще надхвърлят 90%, каза Дончев.

Той добави, че от началото на 2015 г. досега са платени 760 млн. лв. от стария програмен период на оперативните програми. До края на годината трябва да се разплатят 4-5 пъти повече, каза вицепремиерът. Дончев добави, че приемането на новия закон за обществените поръчки и на закона за еврофондовете ще гарантира по-лесен достъп на бизнеса до европейските пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика