Джобен дрон се сгъва като оригами

Компактен, сгъваем дрон, вдъхновен от древното изкуство оригами, се разгъва автоматично и излита за части от секундата, пише Live Science. Рояци от тези квадрикоптери с размер на човешка длан, биха могли да се пускат над бедствени зони, за да заснемат фотографии и да осъществяват комуникация с оцелели, посочват учени.

Дронът не само се събира в джоба ни, но и може да се задейства за половин секунда, казва д-р Стефано Минчев, професор по роботика във Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария. “Можеш да го извадиш от кутията, да включиш мотора и той е готов за полет”.

Когато устройството не се използва, раменете му, които са направени от фиберглас и лек, но здрав полиестер, се сгъват, образувайки трапецоид. При включване, силата на перките кара раменете да се разгънат хоризонтално. След това раменете остават застопорени в тази позиция с помощта на магнити.

За да се поддържа стабилността по време на полет, две от перките, намиращи се една срещу друга се въртят в противоположна посока на другите две. Всички перки се въртят в една и съща посока, докато дронът се разгъва. След това обаче вграден сензор засича кога рамената са се разтворили и след 50 милисекунди посоката на два от роторите се сменя, като това позволява на устройството да се издигне.

Малката роботизирана летателна машина тежи едва 36 грама и се събира в кутия с размери 160х160х35 милиметра. Конструкцията е проста, но надеждна, изтъкват изследователите. Твърдостта на раменете гарантира, че те няма да се огънат или да вибрират по време на полет.

Дронът се сгъва ръчно, като човек, който е свикнал, се справя за десет секунди. Екипът планира да разработи модел, който се сгъва автоматично. Бъдещите конструкции ще бъдат и по-леки, което ще даде възможност да се направят по-големи устройства. Същият оригами принцип би могъл да се използва при всеки вид летателна машина, посочват учените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят