Жена губи гласа си след операция, осъждат я да плати хиляди на болницата

В продължение на осем години жена се опитва да докаже в съда, че е жертва на лекарска грешка. След операция в старозагорска болница губи гласа си заради скъсани гласни връзки. Следват 10 операции. През 2012 г. дори успява да осъди болницата. Само преди няколко месеца обаче настъпва обрат - осъдена е да плати хиляди, разказва Нова тв.

Всяка сутрин от няколко години Петя Костадинова поставя колие на шията си, не само за украса. С него тя крие белег. Не може да скрие обаче гласа си, увреден необратимо. Това се случва в старозагорската окръжна болница. След операцията Петя губи изцяло гласа си.

Преглед при специалист „"Уши, нос, гърло” показал, че нервите на гласните й връзки са скъсани и за да може да диша, й е направена трахеостомия – на практика диша през тръбичка, поставена в шията й.

През 2009 г. Петя завежда дело срещу болницата в Стара Загора, за да докаже, че увреждането е настъпило по време на операцията. Това може да се докаже само от независими лекари. Така Петя и адвокатът й Галя Гълъбова се сблъскват с първия проблем – не могат да бъдат намерени експерти, които да изготвят експертиза.

И макар че Петя се влошава именно след операцията, пред съда се излагат всякакви теории. На третата година се намират трима лекари, които в съда заявяват, че вероятно лекарска грешка има.

Така през 2012-а, след цели пет години, Окръжният съд осъжда болницата в Стара Загора да заплати 100 000 лева на Петя. Болницата обаче обжалва пред Апелативния съд в Пловдив и следва неочакван обрат. През януари тази година решението на Стара Загора е отменено. Тя е осъдена да плати всички разноски от 28 694 лева.

От болницата в града отказаха да коментират казуса преди края на делото. В същото време се оказа, че лекарите, оперирали Петя Костадинова, са напуснали болницата преди няколко години. Единият е д-р Анатоли Карашмалъков. Той не си спомня за операцията. Същото отговори и колегата му Александър Юлиянов.

Само след няколко дни Висшият касационен съд трябва да каже окончателно дали има лекарска грешка, или Петя ще трябва да заплати на болницата близо 30 000 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини