Изригна вулканът Синабунг на остров Суматра

Борисов и Орбан поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Собственикът на “Милан” пред фалит

Венци за Апостола, сълзи за Павел Панов

18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Шефката на ДАЗД: Само 6 деца са починали в центровете за настаняване, а не 295

“Жонглирането с цифрите е най-лесно. В центровете са настанени деца с тежки увреждания, 6 от тях са си отишли, 6! Само едно от тях е на 12 години, всички останали са над 18-годишни”, заяви шефът на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева пред bTV по повод обвиненията на Султанка Петрова от Патриотичния фронт, че 295 деца са умрели в центровете за настаняване от семеен тип от 2010 година досега, след извеждането им от домовете за деца лишени от родителска грижа.

Жечева така и не успя да обясни думите в официално писмо до нея от социалното министерство: “Моля да се предприемат спешни действия за запълване на капацитета на центровете със здрави деца”.

“Аз съм адресат на това писмо, не съм го писала аз. Няма да отрека, че процесът е много тежък и сложен – ние ги извеждаме от институции, правят се две оценки на детето и се преценява къде да бъде настанено. В центровете за настаняване от семеен тип работят хора, които са нови, недостатъчно подготвени, нормално е да има проблеми. Имайте предвид, че това в по-голямата си част са деца с умствена изостаналост”, каза Жечева.

Тя коментира и случая с детето, което си преряза вените заради това, че беше отделено от майка си и брат си. “Това е случай, който в момента е обект на проверка. При голяма част от децата има риск от преместване. Искам обаче, като свърши проверката, да ми дадете думата пак”, заяви Ева Жечева.

“На 1797 деца има случаи, подобни на детето със счупения крак, което дни наред трябвало да го държи в студена вода, защото имало оток”, призна все пак Жечева.

В края на гостуването си Жечева призова да се покажат лицата на поне 10 деца, които са излезли от тези домове за настаняване и животът им е потръгнал в правилната посока, защото, по нейните думи, има много такива. На възражението на водещия Антон Хекимян, че Агенцията забранява да се показват лицата на деца, Жечева отвърна: “Има указания, член 11, по който може да се показват деца, ще ви запозная с процедурата!”

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.