Общият бюджет на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 е 2,9 млрд. евро

Имаме одобрена програма за развитие на селските райони 2014-2020. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева БНТ.

По думите на Танева, това е един голям успех. „По-малко от шест месеца, след като сме в мандат и започнахме програмата предпоследни – тя беше върната с много тежки бележки, ние сме в първата половина на одобрените програми”, заяви тя и добави, че от общия ресурс 2,9 млрд. евро, 2,3 млрд. евро са европейски средства.

„В крайна сметка и животновъдите ще могат да ползват мерки както на глава животно за хуманно отношение за първи път по Ос 2 за агроекология, така и за инвестиции”, уточни министърът. Тя заяви също така, че не само е одобрена програмата в първата половина, но и вече са отворени първите мерки.

„Когато влязохме в политически мандат през месец ноември, програмата беше предпоследната, като обем забележки - 426 в хода на тези пет месеца. Ние направихме много интензивна комуникация със службата и получихме одобрението във втората част на одобрените програми, които са общо 24 от март до май месец. С 27 в началото, края на миналата година сме в първата половина на одобрените програми - общо 51 към момента от 118 програми на всички страни-членки на ЕС", обясни Танева.

По думите й, в този програмен период, съгласно одобрената вече Програма за развитие на селските райони, в подкрепа на бизнеса в земеделието ще бъдат предоставени 1,111 млрд. евро, а за инвестиции в околна среда, включително и биопроизводство - 919 млн. евро.

„750 млн. евро ще бъдат възможни да подкрепят развитие на публичната инфраструктура по подхода „Лидер". Междувременно на риск на държавата на 14 април отвори програмата с мярка 4.1, чиито прием все още продължава, за инвестиции в земеделски стопанства. Този прием приключва на 8 юни", каза още Десислава Танева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес