Пиян вокалист на „Кикимора” провали грандиозния концерт във Велико Търново със Старозагорската опера Публиката напуска залата по средата на „Children in Time“

Христина Даскалова е новият зам.-председател на Апелативен съд – Велико Търново

ВСС избра нов районен прокурор на Козлодуй

Бизнесът отмени протеста срещу поскъпването на тока Той щеше да се проведе на 28 февруари т.г.

Инициатива за 130 години от създаването на Бургаската библиотека: Брандиран автобус с ликовете на родни класици пътува по линия № 9

Тръмп промени позициите си: По-строг контрол на оръжията в САЩ (ИНФОГРАФИКА) Президентът обмисля и други мерки

Москва вини Вашингтон в намеса във вота за Кремъл Много било трудно да се поправят отношенията

На 332 българи е отказано лечение в чужбина през 2017 г.

МОН предприема допълнителни мерки за олекотяване на ученическите раници

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление при строителството на оградата по границата

Вицепремиерът Валери Симеонов ще проведе работно съвещание за безопасната експлоатация на язовирните стени

Футболист прати 18-годишен в кома

Дрон тори 1 хектар за 15 минути Воден матрак за крави повишава млеконадоя

Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев: 271, 2 млн. лева са задълженията ни към други държави

„Асарел-Медет“ продължава подкрепата за Община Панагюрище

Борисов: Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас

Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много преди нас са работили по нея, но проблемите са замитани и отлагани във времето. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

“Имаше компромиси между синдикатите и работодателите. Всички се опитахме да си свършим работата и да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект”, заяви още Борисов. Надявам се пенсионната реформа да бъде подкрепена изцяло, каза той.

Заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, Борисов участва на среща със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени промените в пенсионната реформа.

Калфин посочи, че промените включват увеличаване на осигурителните вноски от 2017 г. с 1 %, като парите ще отиват във фонд “Пенсии” на НОИ, възрастта за пенсия при 1-ва и 2-ра категория спира на 55 или 60 години. При закриване или съкращаване в мина миньорите могат да се пенсионират и по-рано, но след навършване на 55 години не могат да бъдат назначавани отново.

Той добави, че по пакета от промени в Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде внесен в НС, има компромисно решение. Остават теми като инвалидните пенсии. “Всички промени са направени, търсейки максималните баланси. Можем да влезем в НС с максимално съгласие между партньорите”, увери Калфин.

“Успяхме в кратък период от време да свършим работа, която е била изоставена от години”, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Според него пенсионната реформа има нужда от промяна, за да може бюджетът да е по-здрав и хората да получават по-справедливи пенсии, както и да има предвидимост за бизнеса. Имаше компромиси от страна на Калфин и синдикатите, допълни председателят на КРИБ.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че продължава да има някои допълнителни резерви по отношение на пенсионната реформа. “Можеше да събираме повече пари в системата, ако бяха направени стъпки за увеличение на вноските. Постигнахме съгласие следващите 10-12 години да достигнем около 40 % минимално увеличение на пенсиите”, каза Димитров. Той допълни, че са били изпълнени исканията на работниците в сектор “Сигурност”. Възрастта им за пенсия, обаче все още се коментира.

От Българската търговско-промишлена палата изразиха задоволство, че компромисите за пенсионната реформа са били приети. БСК също е подкрепила промените за пенсионна реформа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете