Борисов: Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас

Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много преди нас са работили по нея, но проблемите са замитани и отлагани във времето. Това заяви премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

"Имаше компромиси между синдикатите и работодателите. Всички се опитахме да си свършим работата и да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект", заяви още Борисов. Надявам се пенсионната реформа да бъде подкрепена изцяло, каза той.

Заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, Борисов участва на среща със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени промените в пенсионната реформа.

Калфин посочи, че промените включват увеличаване на осигурителните вноски от 2017 г. с 1 %, като парите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ, възрастта за пенсия при 1-ва и 2-ра категория спира на 55 или 60 години. При закриване или съкращаване в мина миньорите могат да се пенсионират и по-рано, но след навършване на 55 години не могат да бъдат назначавани отново.

Той добави, че по пакета от промени в Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде внесен в НС, има компромисно решение. Остават теми като инвалидните пенсии. "Всички промени са направени, търсейки максималните баланси. Можем да влезем в НС с максимално съгласие между партньорите", увери Калфин.

"Успяхме в кратък период от време да свършим работа, която е била изоставена от години", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Според него пенсионната реформа има нужда от промяна, за да може бюджетът да е по-здрав и хората да получават по-справедливи пенсии, както и да има предвидимост за бизнеса. Имаше компромиси от страна на Калфин и синдикатите, допълни председателят на КРИБ.

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че продължава да има някои допълнителни резерви по отношение на пенсионната реформа. "Можеше да събираме повече пари в системата, ако бяха направени стъпки за увеличение на вноските. Постигнахме съгласие следващите 10-12 години да достигнем около 40 % минимално увеличение на пенсиите", каза Димитров. Той допълни, че са били изпълнени исканията на работниците в сектор "Сигурност". Възрастта им за пенсия, обаче все още се коментира.

От Българската търговско-промишлена палата изразиха задоволство, че компромисите за пенсионната реформа са били приети. БСК също е подкрепила промените за пенсионна реформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес