400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за националната сигурност

Народното събрание одобри на първо четене законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, съобщи„Фокус”.

Това е първият от четирите законопроекти, внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сектор „Сигурност”. Той беше одобрен със 114 гласа „за”, 32 „против” и 1 „въздържал”.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и един от независимите депутати подкрепиха законопроекта.

Предложеният законопроект е рамков, като в него са посочени също правомощията на Народното събрание и на гражданското общество.

Законопроектът цели регламентиране на структурата, задачите и дейностите не на цялата система за национална сигурност, а само на тази част от нея, която е пряко ангажирана със защитата на националния интерес.

Вносителите посочват, че законопроектът регламентира дейности от изключителна национална компетентност и не касае правото на Европейския съюз. Те изтъкват, че оценката за въздействие от неговото приемане може да бъде само позитивна, тъй като след 25 години демократичен преход ще бъдат уредени на законово ниво управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност, а това ще бъде в пълно съответствие и с добрите практики на държавите-членки на ЕС за ясно регламентиране на дейностите и компетентностите в сферата на националната сигурност.

В проекта на закона съществено внимание е отделено на Съвета по сигурността, който е определен като консултативен и координационен орган към МС с основна задача да подпомага правителството при осъществяване на общото управление и министър-председателя при осъществяване непосредственото управление на системата за защита на националната сигурност. Изключение в този аспект е НСО. В законопроекта се предлага Съветът по сигурност да има само един състав. Председател на съвета е премиерът. Предлага се членовете на съвета да бъдат някои от министрите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР и ръководителите на служби от системата за защита на национална сигурност. Не се предвижда заместник-министри да бъдат членове на националната сигурност. Предложено е също така членовете на съвета да бъдат двама представители на администрацията на президента, изрично определени от него с указ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете