На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за националната сигурност

Народното събрание одобри на първо четене законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, съобщи„Фокус”.

Това е първият от четирите законопроекти, внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сектор „Сигурност”. Той беше одобрен със 114 гласа „за”, 32 „против” и 1 „въздържал”.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и един от независимите депутати подкрепиха законопроекта.

Предложеният законопроект е рамков, като в него са посочени също правомощията на Народното събрание и на гражданското общество.

Законопроектът цели регламентиране на структурата, задачите и дейностите не на цялата система за национална сигурност, а само на тази част от нея, която е пряко ангажирана със защитата на националния интерес.

Вносителите посочват, че законопроектът регламентира дейности от изключителна национална компетентност и не касае правото на Европейския съюз. Те изтъкват, че оценката за въздействие от неговото приемане може да бъде само позитивна, тъй като след 25 години демократичен преход ще бъдат уредени на законово ниво управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност, а това ще бъде в пълно съответствие и с добрите практики на държавите-членки на ЕС за ясно регламентиране на дейностите и компетентностите в сферата на националната сигурност.

В проекта на закона съществено внимание е отделено на Съвета по сигурността, който е определен като консултативен и координационен орган към МС с основна задача да подпомага правителството при осъществяване на общото управление и министър-председателя при осъществяване непосредственото управление на системата за защита на националната сигурност. Изключение в този аспект е НСО. В законопроекта се предлага Съветът по сигурност да има само един състав. Председател на съвета е премиерът. Предлага се членовете на съвета да бъдат някои от министрите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР и ръководителите на служби от системата за защита на национална сигурност. Не се предвижда заместник-министри да бъдат членове на националната сигурност. Предложено е също така членовете на съвета да бъдат двама представители на администрацията на президента, изрично определени от него с указ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.