На 21 септември 2018 да почерпят

Драма: „Лудогорец“ пропиля два гола аванс срещу „Байер“ и остана с празни ръце

Мръсните тайни на интернет гигантите “Епъл”, “Амазон”, “Фейсбук” и “Гугъл” имат безпрецедентен достъп до личния ни живот

Йордан Йовчев излиза от „Фермата“ Участниците изпратиха олимпийския медалист със сълзи

Двете Кореи приключиха президентската среща на свещен връх

САЩ въведоха санкции срещу 33 длъжностни лица, свързани в ВПК на Русия

Бум в производството на кока в Колумбия Около 1400 т са произведени през 2017 г.

София с план за чист въздух Обмислят подмяна на отоплителните инсталации с печки на пелети, разширяване на газопреносната мрежа и филтри на комините

Роналдо сред грубияните във футбола

ООН: Половината от бедните хора по света са деца

Рокадите в кабинета сблъскаха отново президент и премиер (обзор) България загуби една седмица заради войната между институциите

Родител нападнал учителка в Старозагорско Двете страни са с напълно различни версии за случилото се

Инцидент с отравяне в Солсбъри се оказа измама Пострадалата Анна Шапиро се представяла за агентка на Мосад

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари Дупка в закона - няма наказание за производството на тютюневи изделия без бандерол

Венеция с нови глоби за туристи До 500 евро за седене и лежане на земята

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за националната сигурност

Народното събрание одобри на първо четене законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, съобщи„Фокус”.

Това е първият от четирите законопроекти, внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сектор „Сигурност”. Той беше одобрен със 114 гласа „за”, 32 „против” и 1 „въздържал”.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и един от независимите депутати подкрепиха законопроекта.

Предложеният законопроект е рамков, като в него са посочени също правомощията на Народното събрание и на гражданското общество.

Законопроектът цели регламентиране на структурата, задачите и дейностите не на цялата система за национална сигурност, а само на тази част от нея, която е пряко ангажирана със защитата на националния интерес.

Вносителите посочват, че законопроектът регламентира дейности от изключителна национална компетентност и не касае правото на Европейския съюз. Те изтъкват, че оценката за въздействие от неговото приемане може да бъде само позитивна, тъй като след 25 години демократичен преход ще бъдат уредени на законово ниво управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност, а това ще бъде в пълно съответствие и с добрите практики на държавите-членки на ЕС за ясно регламентиране на дейностите и компетентностите в сферата на националната сигурност.

В проекта на закона съществено внимание е отделено на Съвета по сигурността, който е определен като консултативен и координационен орган към МС с основна задача да подпомага правителството при осъществяване на общото управление и министър-председателя при осъществяване непосредственото управление на системата за защита на националната сигурност. Изключение в този аспект е НСО. В законопроекта се предлага Съветът по сигурност да има само един състав. Председател на съвета е премиерът. Предлага се членовете на съвета да бъдат някои от министрите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР и ръководителите на служби от системата за защита на национална сигурност. Не се предвижда заместник-министри да бъдат членове на националната сигурност. Предложено е също така членовете на съвета да бъдат двама представители на администрацията на президента, изрично определени от него с указ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.