Папа Франциск прие поканата на министър-председателя Бойко Борисов да посети България (СНИМКИ)

​Италиански бор на 1230 години е най-старото дърво в Европа

Холандия и Австралия ще търсят отговорност от Русия за свалянето на полет МН17 над Източна Украйна през юли 2014 г.

Кола с българска регистрация ударила умишлено друг автомобил на булевард в Брюксел

Първите стъпки към радостта и успеха начертаха за абитуриентите в Лом

Арестуваваха турски рапър за “подстрекаване към употреба на наркотици”

Борисов след срещата с папа Франциск: Много внимателно са следели всичко, което става в София

ВТУ представи в Италия изложбата „България и Европа – познати и непознати“ Проявата е по повод на Българското председателство на Европейския съюз

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Образувано е дисциплинарно производство срещу полицая, заснет да иска подкуп

Иран иска от Европа икономически ангажименти като компенсация за изтеглянето на САЩ от ядрената сделка

Северна Корея “вързала тенекия” на американския екип по време на подготовката за срещата Ким-Тръмп

Организират сценарна работилница “От Идеята до Филма“ на остров Света Анастасия

Полицията издирва 13-годишна, изчезнала от училище в Монтана

ПСС предупреждава: В следобедните часове има риск от гръмотевични бури и валежи

Бойко Борисов покани папа Франциск на посещение в България (ВИДЕО, СНИМКИ)

Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за националната сигурност

Народното събрание одобри на първо четене законопроект за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, съобщи„Фокус”.

Това е първият от четирите законопроекти, внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сектор „Сигурност”. Той беше одобрен със 114 гласа „за”, 32 „против” и 1 „въздържал”.

Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ и един от независимите депутати подкрепиха законопроекта.

Предложеният законопроект е рамков, като в него са посочени също правомощията на Народното събрание и на гражданското общество.

Законопроектът цели регламентиране на структурата, задачите и дейностите не на цялата система за национална сигурност, а само на тази част от нея, която е пряко ангажирана със защитата на националния интерес.

Вносителите посочват, че законопроектът регламентира дейности от изключителна национална компетентност и не касае правото на Европейския съюз. Те изтъкват, че оценката за въздействие от неговото приемане може да бъде само позитивна, тъй като след 25 години демократичен преход ще бъдат уредени на законово ниво управлението и функционирането на системата за защита на националната сигурност, а това ще бъде в пълно съответствие и с добрите практики на държавите-членки на ЕС за ясно регламентиране на дейностите и компетентностите в сферата на националната сигурност.

В проекта на закона съществено внимание е отделено на Съвета по сигурността, който е определен като консултативен и координационен орган към МС с основна задача да подпомага правителството при осъществяване на общото управление и министър-председателя при осъществяване непосредственото управление на системата за защита на националната сигурност. Изключение в този аспект е НСО. В законопроекта се предлага Съветът по сигурност да има само един състав. Председател на съвета е премиерът. Предлага се членовете на съвета да бъдат някои от министрите, началникът на отбраната, главният секретар на МВР и ръководителите на служби от системата за защита на национална сигурност. Не се предвижда заместник-министри да бъдат членове на националната сигурност. Предложено е също така членовете на съвета да бъдат двама представители на администрацията на президента, изрично определени от него с указ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.