Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Обвиниха бивш министър на финансите в лихварство (обзор) Стоян Александров ще отговаря за 75 кредита за милиони, раздадени срещу солени лихви

Гръцкият президент към Турция и Македония: Времената на нахлуване на европейска територия са отминали безвъзвратно

Здравец Хайтов представя нови разкрития за гроба на Левски

Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Сливен чака 19 млн. лева за новата си пречиствателна станция Най-модерното съоръжение от години брадясва от храсталаци и треви

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Вижте истинското лице на Шекспир (Снимки)

За първи път от 400 години насам светът може да види истинското лице на Шекспир. Откритието е на британския учен Марк Грифитс, който намерил негов автентичен портрет в учебник по ботаника, информира BBC.

Тази малка гравюра на мъж с лаврови венци на главата в книга за ботаниката от 16-и век е единственият доказано потвърден портрет на поета Уилям Шекспир.

Вестник “Кънтри лайф”, чийто съдружник е Грифитс, е помогнал със събиране на данни, които да докажат автентичността на портрета. Марк Хеджес, главният редактор на изданието, твърди, че гравюрата е “литературното откритие на века”. “Това е невероятно! Това е единственият потвърден портрет на най-великия писател на света! И вече знаем как е изглеждал със сигурност”, заяви журналистът.

Единствените подобия на откритието са облик в първата книга на Шекспир и неговият паметник в църквата Св. Троица в Стратфорд на Ейвън, която е създадена посмъртно.

Грифитс има убедителни доказателства, че това е ликът на поета и писател Уилям Шекспир, когато е бил в разцвета на кариерата си – точно, когато е написал “Сън в лятна нощ” и малко преди да напише Хамлет. Гравюрата била на заглавната страница на книгата “Билки или историята на растенията” от 1598 година, чийто автор е градинарят Джон Джерард. Книгата е пълна със сложни декорации, цветя и символи, които обграждат четири мъжки фигури – самият Джерард, известният фламандски ботаник Рембърт Додоен, третият е ковчежника на царица Елизабет – господин Бъркли, и четвъртият е Шекспир.

“Не мога да повярвам как портретът на някой толкова известен се е крил в книгата толкова години”, казва Грифитс. За да докаже, че това е Шекспир, се е наложило ботаникът да разкрие множество ребуси, шифъра, хералдически мотиви и символични цветя.

Той беше застанал между цвете и ухо на царевица, като и двете могат да се свържат с ранното му произведение Венера и Адонис (1593) и Тит Андроник (1594). Грифитс намира и други малки детайли и улики, които доказват безспорно, че това е великият автор. Преди пет години, той се е консултирал с Едуард Уилсън, почетен изследовател на колежа Уорчестър в Оксфорд.

“Това е най-важното откритие за Шекспир, правено от поколения насам”, уточнява Уилсън. През годините има множество твърдения, че е открит портрет на Шекспир, но повечето от тях са опровергани. Фактите са това, което са и аз не мога да им се противопоставя. А аз се опитах, повярвайте ми! Създадох теза и контратеза, но вече съм сигурен – това не е никой друг освен Шекспир!”, категоричен е след 5-годишното проучване Марк Грифитс.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете