Гърция няма да може да плати на МВФ на 5 юни

Гърция няма да е в състояние да направи плащането към Международния валутен фонд. То трябваше да бъде извършено на 5 юни, освен ако не постигне споразумение с кредиторите си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изказване на говорителя на правителството Никос Филис пред гръцка телевизия.

През следващия месец Атина ще трябва да направи плащания на обща стойност 1,5 милиарда евро към МВФ, а преговорите с ЕС и МВФ за отпускане на свежо финансиране срещу реформи, преди страната да фалира, все още продължават.

"Сега е моментът, в който преговорите трябва да приключат. Сега е моментът на истината, на 5 юни", заяви говорителят на крайнолявото правителство на СИРИЗА Филис пред "Антена 1". "Ако не постигнем дотогава споразумение, което да разреши настоящия проблем с финансирането, те няма да получат никакви средства", добави той.

Правителството в момента няма достъп до друга форма на финансова помощ и не може да продава дълг и по тази причина преговорите са единственият начин да запълни бюджета си.

Миналата седмица беше извършено плащане на стойност 750 милиона евро единствено благодарение на изпразването на депозитарната сметка на Гърция в МВФ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят