Цветанов: Разузнаването минава към премиера

Държавна агенция „Разузнаване” ще мине на пряко подчинение на министър-председателя. Това заяви вносителят на Закона за Държавната агенция за разузнаване и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от парламентарната трибуна.

„Към настоящият момент НРС е под компетентността и подчинението на президента, но смятаме, че аналитичността, която трябва да бъде направена, е правилно решение ДАР да мине към изпълнителната власт. По думите му с начинът, по който ще бъдат предоставяни информации по равен обем, означава, че действително ще има реципрочност, уважение и почитане на всички институции.

Цветанов уточни, че за разлика от предложението на Реформаторският блок, тяхното запазва самостоятелността на ДАР и Военна информация като отделни звена в сектор „Сигурност”.

„Изброени са сферите на дейности на агенцията, изрично е посочено, че на Държавна агенция „Разузнаване” не се поставят задачи от вътрешно-политически характер. Спазен е утвърдилият се принцип, че на председателя на Народното събрание, президента и министър-председателя се предоставя еднакъв обем на информация.

„Когато беше проведен КСНС при президента от 25 април 2015 се стигна до политически консенсус, който даде възможност за законопроекта”, каза още Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини