Порошенко: Украйна се намира в състояние на война с Русия

Украйна на практика се намира в състояние на война с Русия и трябва да е подготвена да посрещне лятна военна офанзива, заяви пред Би Би Си президентът Петро Порошенко.

Москва категорично отрича да изпраща свои военни в Източна Украйна. След като Киев обяви за двама пленени руски войници, Москва обяви, те вече не били служители на руската държава.

Запитан от журналиста Фергал Кийн има ли шансове Украйна да получи смъртоносно оръжие за борба със сепаратистите, подкрепяни от Русия, Порошенко отговори:

"Нека назовем нещата с истинските им имена – ние не воюваме със сепаратистите, които подкрепя Русия. Това е истинска война с Русия. Днес пленихме двама руски военни, преди няколко седмици и месеци заловихме първо 20, после 60 руски командоси. Какво по-силно доказателство? Тези дни чета в един вестник, че пишат руски войници в кавички. Елате в Киев и проверете сами – няма нужда да използвате кавички. Това са реални офицери от руския спецназ, дошли тук да воюват. "

Порошенко каза още, че Украйна и сама си произвежда оръжие и че по-скоро се нуждае от помощ за модернизиране на подготовката и управлението на армията. "В същото време Русия обезпечава войските си и терористичните групи, които поддържа, с истинско смъртоносно оръжие, включително ракети, специални радиосистеми, безпилотни устройства и най-нови артилерийски системи. И при това се опитва да спори, когато светът подкрепя нас, една суверенна страна."

Президентът каза, че му трябват две неща за постигане на мир – контрол над границата, за да бъде затворена тя за руски войски и оръжие, и връщане обратно в Русия на вкарани руски армейски подразделения: "Без това нямаше да има никаква гражданска война и вътрешен конфликт."

На въпрос дали вярва на Путин, Порошенко отговаря след кратка пауза: "Дали му имам доверие? Едва ли." Запитан как тогава преговаря с него, украинският лидер обяснява: "Нямам избор. Не мисля, че освобождаването на моята територия може да се постигне по военен път."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия