Плевнелиев: Германия е най-големият търговски партньор на България

Гордеем се с изключителната динамика в икономическите отношения между България и Германия, защото за последните 10 г. умножихме стокооборота 7 пъти. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на откриването на нов завод за производство на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобилната индустрия, цитиран от БГНЕС.

Държавният глава отбеляза, че днес Германия е най-големият търговски партньор на България и най-големият пазар за българските стоки. Плевнелиев посочи, че се радваме и на новата вълна немски инвестиции у нас.

"Радваме се на успеха на българския автомобилен клъстер, който беше създаден само преди 3 години, а днес е една динамично развиваща се организация, с десетки нови фабрики и десетки хиляди работни места. За нас това е чест и доказателство, че сме на прав път", каза още Плевнелиев.

"Нашите мечти само отпреди 3 години днес се сбъдват, защото в тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за Мерцедес "S", Порше, Ауди "Q7". Това са световно известни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората", каза президентът. Той посочи и че индустриална зона Божурище е от нов тип – стратегически разположена и с магистрали около нея.

Държавният глава присъства на откриването на завод за производство на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобилната индустрия. Инвестицията на немската фирма у нас възлиза на над 40 млн. лв.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски от своя страна изрази надежда, че инвестиционният проект ще бъде не само едно обещаващо начало за зоната, но сериозен актив за страната ни, който ще събуди интереса на чуждестранните инвеститори.

Според Лукарски фактът, че България е успяла да се пребори с други 7 държави в Източна Европа и да бъде избрана за изграждане на завода, е доказателство за потенциална на страната ни. Министърът на икономиката обясни, че причина за този избор са редица фактори, като най-важният сред тях е благоприятната данъчна политика. Лукарски увери, че българското правителство има волята и е решено да работи за подобряване на условията за бизнес у нас. Той засегна и темата за провеждането на съдебната реформа. "Невъзможността да се гарантира върховенство на закона и да се пресекат корупционните практики е сред най-често посочваните от чуждестранните инвеститори недостатъци на страната ни. Надявам се, че това скоро ще се промени", каза още Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика