Гладиатори от пет държави кръстосват мечове в Свищов

Гладиатори от пет държави ще ръстосват мечове от 5 до 7 юни в Свищов. Градът на Алеко Константинов ще посрещне древните бойци по време на десетото юбилейно издание на фестивала "Орел над Дунав". В Свищов ще се изсипят групи в древни бойни доспехи от България, Италия, Полша, Франция и Румъния. Демонстрациите им ще бъдат наблюдавани от над 10 000 души.

Според зам.кмета на Свищов Пламен Александров и археологът от Велико Търново доц. Павлина Владкова арена на гладиаторските битки ще бъде реставрираният през миналата година древноримски град Нове."В културно-историческия обект бяха вложени 5,8 млн.лв, осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие". Почти изцяло са възстановени главният военен лагер – Принципията, както и духовното средище на римляните в Нове - Базиликата", уточни доц.Владкова.

По време на фестивала изненада за публиката ще е ритуал по покръстване на готите. Ще бъде пресъздадено събитие от IV век и ще бъде показан и ценен ръкопис от VI век. Това ще е "Сребърен кодекс". Насрочена е и научна конференция, която ще представи бита и живота в римския лагер.

Разкопките в Нове ще продължат и това лято. Старинното селище е обект на проучване от десетилетия от български и полски екипи. Учените от университета в Познан вече са получили одобрение на експедицията си за пет години напред. Българските археолози пък чакат финансиране от Министерството на културата, а исканата сума е в размер на 40 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони