Стоян Мирчев: Румен Радев размрази отношенията ни с Русия Президентът е искал в делегацията да се включат и министри, но правителството е отказало

Валентин Радев се срещна със заместник-секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Клер Трейси

Йорданка Фандъкова: 16% от отпадъците на София се депонират, преди години бяха 100%

Защо повече се обсъждат телата, отколкото душите на жените?

12 души са в болница след катастрофата с автобус на магистрала “Тракия” Турският ТИР влачил рейса 30 метра, шофьорът му бил заспал

Разкриха раннохристиянска базилика в Хераклея Синтика

Следващите европейски избори ще се проведат в периода 23-26 май 2019 г.

Едва 13 гари са приспособени за хора с увреждания

Девет румънци са загинали в катастрофа с румънски микробус в Унгария

“Спейс Екс” изстреля два сателита, които ще наблюдават водата на планетата

САЩ смекчиха банковите регулации, приети след кризата от 2008 г.

Лавата от изригващия вулкан Килауеа на Хавай се приближава към местна геотермална електроцентрала

Русия изстреля четири междуконтинентални балистични ракети от ядрена подводница

Венецуела изгони най-високопоставения дипломат на САЩ в страната

Лидерът на АБВ Румен Петков пред „Труд“: Тези, които виждат в Сорос само портмоне, са безбъдници Който е против проекта АЕЦ „Белене“, казва, че ще внасяме ток от Турция

От Петрич до София доматът поскъпва три пъти

“Купете си български домат, вкусен и сладък е, не като вносните найлонови.” Така възрастни жени подканват на най-голямото тържище в Пиринско – Кърналовската борса. Цени на стоката няма, защото се пазариш.

Българските, които отскоро са на пазара, са розови, хубавички, а до тях се мъдрят други – червени като ябълки, но без табелки. След кратка раздумка разбираме, че розовите са български от с. Дамяница, а лъскавите са гръцки.

Цената на розовия домат е около 3 лева, но с усмивка веднага се сваля до 2,50 лв. за килограм. Гръцките варират от 1,80 до 2 лева.

В същото време в центъра на София на пазара „Ситняково“ продавачи, въобще не приличащи на земеделски производители, предлагат същите български домати, но три пъти по-скъпо – 8 лв. за кило.

Повече от ясно е, че за прекупвачите ден година храни. Междувременно в големите магазини в столицата същият зарзават върви по 4-4,50 лв.

А иначе и бабите от Петричко се явяват прекупвачи и продават доматите почти на двойна цена. Невероятно, но факт! “Аз съм дребна производителка и домати нямам, имам тиквички. Но за да изкарам някой лев, купувам от оранжериите в Дамяница някое кило и тук го продавам”, разказва баба Зоя Войнова от с. Кърналово.

До нея друга местна жена също купила оттам доматите. Вземат ги на 1,50 килото, а ги продават на 2,50 до 2,80 лв. и така се изхранват.

Встрани от масите на Кърналовската борса са големите складове, където продават на едро сериозните производители. Една от тях е Вили Малчева. Тя е бивша учителка по биология, но от 20 години цялата й фамилия се занимава с отглеждането на български домати. Имат над 110 дка оранжерии в с. Дамяница.

Жената разказва, че може да си позволи и по-ниска цена на едро, тъй като си е направила сметката. “Преди години отоплявахме оранжериите на мазут, беше много скъпо. Сега сме на биогориво, произвеждано от отпадъчни маслини в Гърция, което достига същата висока температура, но е много по-евтино”, разказва тя.

Оранжерията на Малчева е една от малкото, открила иновативното евтино гориво. От тази година субсидиите за оранжериите бяха намалени от 2000 лв. на декар на 500 лв. Оказва се, че Вили Малчева е доволна от държавната субсидия. Тя дори подкрепя местните баби, като им дава евтини домати, та да изкарат някой лев и за себе си.

“Лично аз няма да си купя български домати за 6 или 8 лева килото, каквито етикети показват медиите в големите градове. Това е абсурдна цена, спекула! А дали някой пита колко ДДС е платил този търговец, дали издава касов бон”, ядосва се Георги Кафтанов, председател на сдружението на зеленчуко- и оранжерийните производители “Югозапад 2013”.

Той е агроном, има собствени оранжерии над 7 дка. Първите домати изкарал на 7 май. Разказва, че високата цена тази година идва от дългата и студена зима. Кафтанов продава розов домат на 3 лева на едро и казва, че под това отива на загуба, защото е вложил най-скъпите семена, торове, препарати и отопление.

Как стават „врътките“ с цените

Сивият сектор ни мори доста, признават производителите. “В момента кипи безсмислена борба да се хванат търговците, които се правят на производители. Най-много да отнесат акт до 400 лева, муха ги ухапала. Идват тук, пълнят един бус със стока за 3000 лв., извиват ти ръцете да сваляш цената, а после продават три пъти по-скъпо. Има начин да ни помогнат и потребителите. Ако всеки си поиска касов бон за доматите по 8 лева, спекулантите ще излязат на светло”, смятат производителите.

Повечето земеделци от региона казват, че плодове и зеленчуци от Африка и Азия се внасят у нас като гръцка стока, а документите се преправят на пристанището в Солун.

Георги Кафтанов разказва и за друга “врътка” – роми внасят некачествена стока от тържището в Солун и я пласират на борсите в Югозападна България. Пълнят автомобил със 100-200 кг бракувани домати и минават границата, обяснявайки, че са за лична консумация.

“Не може да се продава домат от Гърция за 70-80 ст. за кг по това време на годината, ако е редовно внесен”, казват производителите.

Питаме Георги Кафтанов каква е тайната на вкусния български домат, а той отговаря:
” Нашенският се отглежда на почва, докато големите производители, за да получат голям добив, гледат разсада по новите технологии. Казва се хидропоник, или домати на гъба. В едни корита се отглежда зарзаватът, като в течна форма му се дават необходимите вещества. Добивът е доста голям, но е за сметка на вкуса.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.