Варненка със смъртоносен синдром, разболяла се от предписаните й хапчета

Най-тежката форма на алергична реакция, която е животозастрашаваща, застигна 67-годишна жена. Тя е постъпила във вторник в клиниката по токсикология на Военноморска болница с множество оплаквания.

След преглед се оказало, че става въпрос за смъртоносният синдром на Лайл. Тежката алергия пациентката развила, след като изпила предписаните й лекарства. В момента състоянието на възрастната жена е сравнително добро за диагнозата, няма опасност за живота й, съобщава „Петел”.

Тя обаче остава на лечение в болницата, тъй като синдромът на Лайл представлява некроза на кожата – образуват се мехури, които след като се спукат, стават на рани, самата кожа се свлича.

Лечението е подобно на това при тежко изгаряне. Оплакванията, заради които жената е потърсила медицинска помощ, са били тежък обрив, висока температура, гадене, диария, повръщане. За щастие пациентката веднага е потърсила лекарска помощ и затова състоянието й към момента е овладяно, обясниха специалистите от варненската токсикология.

Те посочиха, че тежката животозастрашаваща алергия се среща рядко, като годишно във Варна се лекуват по няколко пациенти от целия Североизточен регион. През последните години във варненската болница няма нито един случай на пациент с Лайл, който да е завършил фатално.

Токсиколозите във Военноморска болница успяха да се преборят и за живота на мъж, който бил ухапан от змия в собствения си двор. „Рядко се сблъскваме с толкова тежки ухапвания, при които пациентите са на косъм от смъртта“, коментира доц. Петко Маринов от токсикологията. Той предупреждава, че тепърва започва сезонът на ухапванията и ужилванията, затова трябва да сме внимателни. Годишно през клиниката минават по около 10-20 пациенти, ухапани от змия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони