Слави и Ку-ку бенд забиват в O2 Арина в Лондон на 9 юни Най-голямата зала в Европа ще отвори врати за родните музиканти

Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Учени: Рибата в Черно море е чиста, но младите не я ядат

Младите варненци не ядат достатъчно риба, въпреки че за здравословен живот тя трябва да присъства поне два пъти седмично в менюто на всеки човек. Това съобщи д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика от Медицинския университет по време на научен форум “Море и здраве”, посветен на Европейския ден на морето – 20 май.

Проучване на екип от университета показало, че почти всички варненци над 60-годишна възраст поне веднъж седмично слагат на трапезата си риба, докато 50% от младежите я консумират едва един-два пъти месечно.

Като основна причина за ограничената консумация младите посочвали по-трудоемкото приготвяне на рибните ястия. Иначе допитването показало, че жителите на морския град предпочитат да хапват прясна цаца и сафрид, замразена скумрия и сладководна пъстърва. Общото между тях е, че нямат много кости. Затова и заради сравнително скъпата цена от 4-5 лв. за кило популярната в миналото кая вече не е сред най-купуваните риби.

Черноморските видове са най-полезни – освен че съдържат омега мастни киселини и витамин D като океанските си събратя, те са по-чисти от тях и от средиземноморските. Това е установило първото у нас 10-годишно проучване за наличието на устойчиви органични замърсители и токсични метали в 10-те вида най-разпространени в нашата акватория риби – цаца, сафрид, кая, кефал, карагьоз, калкан, барбуна, паламуд, чернокоп и зарган. “В месото им почти отсъстват опасните химикали, които тровят морските обитатели там, където индустрията е развита”, коментира ръководителят на проекта и шеф на катедрата по химия в Медицинския университет проф. Мона Станчева.

Според нея единствено в карагьоза, който хвърля хайвера си в река Дунав, били открити по-високи концентрации на замърсители, но и те не надвишавали допустимите норми.

По принцип най-малко токсини има в по-сухите риби, но е важно и как се приготвят те, защото при по-дълга термична обработка се губят много от ценните им съставки, предупреждават учените. За пример проф. Станчева даде любимата за летовниците и варненци цаца. Тя има отлични хранителни показатели, но ги запазва, ако е печена, а не пържена.

Д-р Найденова препоръча бременни жени и малки деца да избягват консумация на хищни риби като акула, риба тон и кралска скумрия. Причината е, че тези видове по-често са замърсени с метилживак, който може да доведе до увреждания на мозъка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.