Банките спечелиха 517 млн. лв. от такси Доходът от лихви на трезорите нарасна до 1,347 млрд. лв.

Уникална операция направиха кардиолози Медиците поставиха изкуствена аортна клапа на критичен пациент

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 15 август 2018

Възстановяват столичния басейн „Мария Луиза“ Засега е внесено само инвестиционно намерение

Загиналите при срутването на виадукт на автомагистрала в Италия са около 30

Цветан Цветанов: Ако президентът Радев иска да въвежда военно положение, сигурно може да го направи, но в България има правов ред

Вирус покоси деца в Станцията на МС в Слънчев бряг

Нина Добрев обяснява българския жаргон (ВИДЕО)

Затварят хотел в Бяла, работил без категоризация

Григор: Жегата помага на играта ми

Военният ни флот изпробва новите си бързоходни лодки

Премиерът Борисов изрази съболезнования за загиналите при трагичния инцидент край Генуа

Министър Николай Нанков: Две китайски компании са готови да вложат 1,5 млрд. евро в пътя Русе-Велико Търново и тунела под Шипка

Мая Манолова: Реформата в социалната система започва от 2019 г. Варненци се жалват, че общината събира данъци чрез частни съдебни изпълнители

Хиляди на колене пред иконата на Богородица на остров Тинос утре

Учени: Рибата в Черно море е чиста, но младите не я ядат

Младите варненци не ядат достатъчно риба, въпреки че за здравословен живот тя трябва да присъства поне два пъти седмично в менюто на всеки човек. Това съобщи д-р Дарина Найденова, специалист по хранене и диететика от Медицинския университет по време на научен форум “Море и здраве”, посветен на Европейския ден на морето – 20 май.

Проучване на екип от университета показало, че почти всички варненци над 60-годишна възраст поне веднъж седмично слагат на трапезата си риба, докато 50% от младежите я консумират едва един-два пъти месечно.

Като основна причина за ограничената консумация младите посочвали по-трудоемкото приготвяне на рибните ястия. Иначе допитването показало, че жителите на морския град предпочитат да хапват прясна цаца и сафрид, замразена скумрия и сладководна пъстърва. Общото между тях е, че нямат много кости. Затова и заради сравнително скъпата цена от 4-5 лв. за кило популярната в миналото кая вече не е сред най-купуваните риби.

Черноморските видове са най-полезни – освен че съдържат омега мастни киселини и витамин D като океанските си събратя, те са по-чисти от тях и от средиземноморските. Това е установило първото у нас 10-годишно проучване за наличието на устойчиви органични замърсители и токсични метали в 10-те вида най-разпространени в нашата акватория риби – цаца, сафрид, кая, кефал, карагьоз, калкан, барбуна, паламуд, чернокоп и зарган. “В месото им почти отсъстват опасните химикали, които тровят морските обитатели там, където индустрията е развита”, коментира ръководителят на проекта и шеф на катедрата по химия в Медицинския университет проф. Мона Станчева.

Според нея единствено в карагьоза, който хвърля хайвера си в река Дунав, били открити по-високи концентрации на замърсители, но и те не надвишавали допустимите норми.

По принцип най-малко токсини има в по-сухите риби, но е важно и как се приготвят те, защото при по-дълга термична обработка се губят много от ценните им съставки, предупреждават учените. За пример проф. Станчева даде любимата за летовниците и варненци цаца. Тя има отлични хранителни показатели, но ги запазва, ако е печена, а не пържена.

Д-р Найденова препоръча бременни жени и малки деца да избягват консумация на хищни риби като акула, риба тон и кралска скумрия. Причината е, че тези видове по-често са замърсени с метилживак, който може да доведе до увреждания на мозъка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.