БСП и ДСБ преговарят за обща кандидатура за кмет на Кърджали

Областните ръководства на БСП и ДСБ в Кърджали започнаха разговорите за издигане на обща кандидатура за кмет на общината, съобщи БГНЕС.

Председателят на социалистите Георги Кючуков заяви, че вече са проведени срещи с хората на Иван Костов в града и е постигнато принципно съгласие.

Демократите обаче поставят условие номинираният да има обществен авторитет, а идеята за обща кандидатура да бъде подкрепена от максимален брой политически формации, уточни той. След поредица от контакти с хора от НПСД на Корман Исмаилов се очаква да бъде насрочена и среща на ръководствата. В края на тази седмица предстои разговор и с местната структура на АБВ.

Кючуков подчерта, че на този етап усилията на БСП са насочени към постигане на съгласие за идеята за обща кандидатура за кмет, инициирана от социалистите. За конкретни имена обаче било още много рано да се говори. В БСП са единодушни, че обединяването на партиите извън ДПС около един кандидат-кмет на Кърджали ще позволи да бъде разбит политическият монопол в общината.

Изборният модел на социалистите предвижда всяка от политическите сили да участва в предстоящите наесен местни избори със собствена листа за общински съветници. Според тях общият кандидат трябва да е равноотдалечен от всички политически сили, да има управленски качества и широка обществена подкрепа.

На този етап е известно, че ГЕРБ ще издигне собствена кандидатура, поради което социалистите смятат по-късно да преговарят с тях. "Надяваме се дотогава да разберат, че по този начин само ще помогнат на ДПС, но все още вярвам, че това не е тяхната цел. В крайна сметка фактите ще докажат дали има сътрудничество между ГЕРБ и ДПС", коментира Кючуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони