176 000 лв. струва укрепването на свлачище при Крайбрежната алея

Укрепването на свлачището в района на трета буна на Крайбрежната алея във Варна ще струва 176 хил. лв., заяви областният управител Стоян Пасев. По силата на заповедта за бедствено положение от петък той е възложител на укрепителните дейности.

От края на миналата седмица до сряда бяха разчистени падналите дървета и бе затворена горната “Станчова алея”. В сряда започна и бутането на земната маса и поставянето на бетонови елементи с височина 1,5 м в основата на свлачището, за да се спре движението му.

Всички дейности би трябвало да завършат до края на тази седмица. Тъй като е обявено бедствено положение, средствата за тях ще бъдат поискани от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към Министерски съвет. Пасев уточни, че това са временни мерки, които трябва да спасят летния сезон, а сериозното укрепване на проблемната зона ще струва над 15 млн. лева. Свлачището, което се активизира на 4 май, започва точно от края на укрепен преди няколко години участък. Тогава дейностите бяха извършени от “Холдинг Варна”.

Междувременно наематели на заведения по Крайбрежната алея протестират, че от две седмици няма автомобилен достъп до обектите им. Причината е, че от 4 май е затворен пътят през района на спирка “Почивка”. До алеята с кола може да се стигне единствено през бариерата на плувен комплекс “Приморски”, но само от 6 до 8 часа сутринта. Това не задоволява кръчмарите, които подготвят заведенията за сезона. Два часа на ден са достатъчни за зареждане на функциониращи обекти, а не за подготовката за отварянето им. Напрежението спадна, щом стана ясно, че укрепителните дейности ще приключат до дни, а след това пътят през “Почивка” ще бъде отворен отново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони