Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Опасностите на метаболитния синдром

Близо 60% от българите над 18 г. са с наднормено тегло, а 20 на сто от тази група са и със затлъстяване. Дали обаче те са застигнати и от метаболитен синдром, който носи риска от развитието на тежки и сериозни заболявания?

„Ако при вас се откриват три от основните критерии, отговорът е – “да“. И задължително трябва да отидете на преглед при специалист“, отговори пред „Труд“ проф. Ивона Даскалова. Тя е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА и председател на Българската диабетна асоциация.

Ето и критериите, които разкриват метаболитния синдром:

– Централен тип затлъстяване, което означава обиколката на талията при жените да е над 80 см, а при мъжете – над 94 см.

– Триглицеридите в кръвта са над 1,7 ммол/л (или ако сте на лечение за дислипидемия, която, просто казано, представлява висок холестерол).

– Понижено ниво на „добрия“, или HDL холестерола в кръвта, т. е. ако той е под 1,0 ммол/л при мъжете и по-малко от 1,3 ммол/л при жените (или ако сте на терапия за дислипидемия).

– Високо кръвно налягане – над 130/85ммНg (или ако приемате медикаменти срещу артериална хипертония).

– Повишено ниво на кръвната захар – над 5,6 ммол/л (или вече сте с диагностициран диабет тип 2).

„Ако се установи, че пациентът е с метаболитен синдром (имайки три от посочените критерии), той е с повишен риск от развитието на сърдечносъдови и онкологични заболявания, от диабет тип 2, от задълбочаваща се хипертония и дислипидемии“, изброи проф. Даскалова. Тя подчерта, че коремното затлъстяване е най-чест предшественик на диабет тип 2, който е тясно свързан с инсулиновата резистентност и главен рисков фактор за развитие на сърдечносъдови заболявания.

„Много стряскащо е, че при пациенти с метаболитен синдром сърдечносъдова смъртност е около 4 пъти по-голяма в сравнение с останалите хора“, обясни професорката от ВМА. А мащабно финландско проучване доказва, че мъже с опасния синдром имат 70% по-висок риск да заболеят от рак на простатната жлеза. Но опасността може да се редуцира, и то значително, ако представителите на силния пол намалят тегло си. „Препоръчително е да избягват висококалоричната храна и червените меса“, посъветва проф. Даскалова.

Една от основните и тежки последици на метаболитния синдром са високите нива на инсулин. А недостатъчната двигателна активност и наднорменото тегло водят до задържане на глюкозата от храната по-скоро в мастните тъкани, отколкото в мускулите. „Така заедно с повишените нива на естроген, на растежния хормон и на инсулина се стига до бърз растеж на клетките, а това е „предимство“, което определено е в полза на раковите образувания“, обясни водещата специалистка по диабет у нас.

Уви, стигне ли се до метаболитния синдром, пациентът е на крачка от преддиабетното състояние. А то е налице, когато кръвната захар на гладно е до 6,9 ммол/л. За диабет говорим, когато сутрин имаме стойности над 7 ммол/л. „За да се постави диагнозата захарна болест, е необходимо да се направи и т. нар. орален глюкозо-толерантен тест със 75 грама глюкоза, чиято продължителност е 180 минути. „Това значи, че се изследва кръвна захар на гладно, след което пациентът изпива разтворената глюкоза. После кръвната захар се мери на първия, втория и третия час. В самото начало и на втория час също се проследява т. нар. имунореактивен инсулин“, допълни проф. Даскалова. По време на теста човек трябва да е спокоен, да не се движи, да не приема храна и течности.

Според критериите на Световната здравна организация пациентът категорично е с диабет, ако кръвната захар на втория час е над 11,1 ммол/л.

А кое лечение на захарната болест е успешно? „При което нивата на кръвната захар са близки до тези, каквито са при здравите хора“, отговори проф. Даскалова, цитирайки великия д-р Елиът Джослин. Американският лекар е поставил основите на трите насоки в битката с диабета – грижи (лечение), обучение (на пациентите, семейството им и на специалистите, които са отговорни за тях) и наука (постоянните изследвания и проучвания). Той е и основател на първия в света диабетен център.

Лечението на захарната болест днес бива медикаментозно, инжекционно – чрез високопречистени аналогови инсулини, и чрез помпи, които вече са с размерите на кибритена кутийка. А кое от тях е най-подходящото за пациента, може да определи само лекарят специалист.

Засилен апетит и ниско либидо издават диабет

Симптомите, които издават, че пациентът може да е в преддиабетно състояние или вече да е със захарна болест, са засилен апетит, съхнене на устата, жажда, промяна в теглото, уморяемост, сърбежи по окосмените части на тялото, по-бавно зарастване на кожни рани, намалено сексуално желание.

Затова хората с наднормено тегло, с неправилно хранене (които не могат без тлъсти храни, без въглехидрати, посягат към продукти, бедни на фибри, не приемат достатъчно плодове и зеленчуци), със застоял начин на живот, с ниска физическа активност, поставените в стресови ситуации и с наследствена обремененост, профилактично трябва да измерват кръвната си захар. Това да става периодично на гладно и два часа след нахранване.

Установено е, че изживявания като смърт на близък човек, загуба на работа, катастрофа или фалит катализират преминаването от състояние на преддиабет в захарна болест. Същият нежелан резултат се получава с консумацията на големи количества алкохол, при употребата на някои медикаменти като кортикостероиди, придружаващи заболявания и др.

200 лекари на международен конгрес у нас

Близо 200 наши специалисти, които лекуват българи със захарна болест, и чуждестранни ендокринолози участваха в Деветия конгрес на Българската диабетна асоциация, който се проведе през изминалия уикенд в Девин.

Лекторите се спряха на последните подходи в терапията срещу захарната болест, на усложненията й и тяхното овладяване, кога се налага търсенето на хирург, какви трябва да са превенцията и държавната политика, за да се стига по-рядко до сериозното заболяване.

Близо 600 000 души у нас живеят с диабет, но едва половината са диагностицирани.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.