КНСБ против пакетите за лечение на Москов

Не сме съгласни, че трябва да има основен и допълнителен пакет за лечението на здравноосигурените. Това заяви пред „Труд“ зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Пламен Радославов. Той, другият зам.-шеф на федерацията, Слава Златанова и президентът на КНСБ Пламен Димитров се срещнаха вчера със здравния министър д-р Петър Москов, който им обяснил в цялост реформите.

„Предвижда се в основния пакет да са социалнозначимите заболявания, които са най-добре финансирани. Т.е. при лечението на „скъпите“ заболявания болниците пак ще продължат да отчитат постоянно нарастваща дейност“, посочи д-р Радославов. Според него ще се стигне до ситуацията да стискаш палци да се разболееш от болест от основния пакет, защото ако тя е в допълнителния - или ще чакаш, или ще плащаш. „А това не ми звучи добре“, отсече синдикалистът.

КНСБ не е съгласна и с механичното сливане на бившите диспансери с местните многопрофилни болници. "С какво като пуснеш онко- и психоболните в общия поток на пациентите в многопрофилните болници ще подобриш лечението им?", риторично запита д-р Радославов.

За 29 май се организира и национален протест пред парламента на онкодиспансерите срешу сливането им с болници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве