Касапин от Тунис хванат в Италия

Италианската полиция арестува мароканец, дирен от тунизийските власти след атентата срещу музея „Бардо“ в Тунис на 18 март т.г., когато бяха убити 21 туристи. Абдулмаджид Туил (22 г.) се укривал с майка си и двамата си братя в градчето Гаджано, на 13 км югозападно от Милано.

Той пристигнал още на 17 февруари в Сицилия на борда на трафикантска лодка с 90 бежанци. Убежище обаче му било отказано и му било наредено да напусне Италия.

Според първоначалната информация той бил единственият изплъзнал се от тунизийската полиция терорист от тримата, които устроиха касапницата в музея. Но след ареста властите в Тунис съобщиха, че са издирвали с международна заповед за арест двама мароканци и алжирец за „непряка връзка“ с атентата. А един от братята на Туил пък каза пред АНСА, че той не е напускал Италия въпреки заповедта за екстрадиция през февруари.

Късно във вторник премиерът Матео Ренци избухна заради изненадващия отказ на Франция и Испания да участват в предложената от ЕК квотна система за разпределение на бежанците. „Ще извадим от дъното на морето траулера, който потъна на 19 април, за да спрат някои да се правят на слепи и да видят труповете на 600-те загинали“, натърти Ренци. Операцията щяла да струва 15-20 млн. евро.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан заяви в ЕП, че планът за квотите е „абсурд, граничещ с безумието“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят