Сделки за милиарди между Бразилия и Китай

Китайският премиер Ли Къцян хвърли спасителен пояс на закъсалата бразилска икономика с търговски, финансови и инвестиционни сделки за милиарди долари в енергетиката, минната индустрия, авиацията и инфраструктурата, предаде Ройтерс.

В присъствието на Ли и президентката Дилма Русеф бяха подписани 35 споразумения, които той изчисли на $27 млрд., а домакинята - на $53 млрд., очевидно имайки предвид минали и бъдещи инвестиции. Бразилската енергийна компания "Петробрас" подписа споразумения за финансиране и сътрудничество за $7 млрд., а тя вече има кредитна линия за $3,5 млрд.

Финализирано бе споразумението за продажба на 22 пътнически самолета Е-190 на "Ембрайър" за китайска авиокомпания за $1,3 млрд. Китайска банка купува 80% от бразилска за $174 млн. Обявено бе, че Китай отменя 3-годишното ембарго за внос на говеждо от Бразилия. Ли и Дилма обявиха, че Индустриалната и търговска банка на Китай създава фонд от $50 млрд. за инвестиции в инфраструктура на Бразилия. Двамата проследиха на видео първата копка за далекопровод от 2800 км, изграждан от китайска компания. А Дилма покани китайски фирми да се включат в жп проекта за $10 млрд. от пристанища в Перу до Бразилия, което ще улесни китайския внос.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят