ЦСКА и „Локо“ - аут засега

ЦСКА и „Локомотив“ (Сф) не получават лиценз за следващия сезон нито за Европа, нито за „А“ група. БФС обяви становището на Лицензионната комисия, което може да бъде обжалвано в 7-дневен срок. На 28 май Апелативната комисия на футболния съюз ще разгледа жалбите, които се очаква да получи. Ако и тази инстанция потвърди решението, ЦСКА и „Локо“ ще прибегнат до вариант Б – искане до Изпълкома да ги допусне административно в „А“ група. Този ход няма да е прецедент - вече е разиграван през 2008-а с „Берое“ и ЦСКА и е записан в правилниците на централата.

Ако се стигне до идентично решение на ръководството на БФС, двата клуба трябва да се ангажират със срокове за погасяване или разсрочване на дълговете си, свързани с футбола. Това са задължения към играчи, треньори и клубове, а не към НАП или други институции и служители. Предполага се, че както и през 2008-а, ЦСКА и „Локо“ няма да имат проблем с това условие и ще играят в елитната дивизия.

Не получават лиценз „Марек“ и „Хасково“, които изпаднаха от елита. Техните документации обаче ще бъдат преразгледани, защото изискванията за участие в „Б“ група са различни, а отборите изпаднаха.

Пред ЦСКА продължава да е актуален вариант с минаване през несъстоятелност, след което нов инвеститор да влезе в клуба. При този подход, и пак при решение на Изпълкома, отборът има възможност да запази мястото си в елита. Но засега новият силен човек Ивайло Манджуков отхвърля такава възможност и предлага оздравителен план, при който разходите са оптимизирани с цел постепенно изчистване на дълговете. А те са над 20 милиона лева...

Решението на БФС означава край на битката за Лига Европа – както и да свършат останалите мачове, „Берое“ и „Литекс“ ще участват. Остава единствено да се разбере кой измежду „Левски“ и „Черно море“ ще е третият.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ