Банкери: По-бавно със стрес теста

Властите не трябва да бързат с провеждането на прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките у нас. Около тази позиция се обединиха от ръководството на Асоциацията на банките в България. В Националната програма за реформи се предвижда проверките на банковата система да бъдат направени до юли 2016 г. От Европейската комисия обаче препоръчаха България да направи преглед на активите и стрес тест на банките до края на тази година.

„Поставянето на кратки срокове не е реалистично. Близо 120 банки от еврозоната, които преминаха под надзора на Европейската централна банка, се подготвяха за стрес теста 3 години“, припомни председателят на управителния съвет на асоциацията Петър Андронов. Според него банките у нас ще си свършат навреме работата, а по-сериозен проблем е липсата на подуправител на „Банков надзор“ в БНБ, който да проведе необходимата подготовка. Андронов обясни още, че преди провеждането на стрес теста трябва да се приеме и новият закон за преструктуриране на банките.

От думите му стана ясно, че лихвите по потребителските и ипотечните кредити са се понижили с 1,7 пункта от 2009 г. насам, а по заемите за бизнеса - с 3,2.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес