Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Регулатор мами с радиатор

Най-наболелият топлофикационен проблем на потребителите се оказа забраната да откачат радиаторите си. 12 години след въвеждането й в Закона за енергетиката против нея скочиха три държавни институции – Комисията за защита на конкуренцията, омбудсманът и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Те ще предложат на парламента отново да разреши абонатите да си свалят отоплителните тела по свое усмотрение. Въпреки че това от години е практика, в която участват и самите топлофикации.

Поправката е безсмислена по три причини.

Първо, нито едно от ведомствата не обясни защо всъщност е забранено да си свалиш радиатора и какво ще се случи със сметките ти после. Дори и да си без радиатори, това изобщо не значи, че се отказваш от топлофикация, напротив – продължаваш да плащаш за сградна инсталация.

Във фактурите обаче въобще няма да се отчита, че си си махнал радиаторите, а ще се смята делът на съответния апартамент в сградата на базата на заявената проектна мощност, тоест тази с радиаторите.

От топлофикация абонатите могат да се откажат само по два начина. Или по препоръка на дружеството, ако повече от 50% от живеещите в сградата не ползват услугата, или по собствено желание, но с решение на две трети от етажната собственост. Има и трети вариант, при който не се дължат пари за сградна инсталация – когато тя е хоризонтална.

От друга страна, тази поправка ще позволи и нови злоупотреби. Една от най-разпространените измами в София е да си откачиш радиатора с топломер, да го замениш с такъв без топломер, и чак в края на отоплителния сезон да върнеш “оригинала”. Макар че за момента заловените са малко, сега ще отпадне още един повод за проверка за измами.

Второ, новото предложение е единственото обявено от омбудсмана по време на общественото обсъждане на новите общи условия на топлофикациите в София и Перник. Липсваше реакция на предложението на столичната “Топлофикация” да бъдат намалени сроковете за плащане на сметки, както и да бъдат удължени тези за отсраняване на аварии. Пълно бе мълчанието и за начина, по който се изчисляват самите сметки – на базата на прогнози.

Трето, противоречието между общи условия и закон е само в главите на регулаторите. Свалянето на радиатор също е и санкция от страна на топлофикациите към нередовните платци и тя не противоречи на забраната абонатът сам да си свали радиатора, както смятат КЕВР и омбудсманът.

А и топлофикациите предпочитат да завеждат дела срещу длъжниците, вместо да ги лишават от услугата си.
КЕВР не даде отговор и на въпроса защо когато има разминаване между общите условия и закона, не се поправят общите условия.

Докато институциите се занимават с дребнотемия като откачането на радиаторите, потребителите продължават да тънат в неведение как се изчислява топлинната услуга и кога най-сетне споровете им с топлофикациите ще започнат да се решават по-бързо.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.