Енергийният регулатор иска радиаторите да може да се свалят

Комисията за енерийно и водно регулиране (КЕВР) ще предложи на Народното събрание да разреши абонатите на топлофикациите да могат да свалят радиаторите си. Това съобщи вчера председателят на регулатора Иван Иванов при обсъждането на новите общи условия на топлофикациите в София и в Перник.

В момента демонтажът на радиатори е забранен със Закона за енергетиката, независимо дали сте се отказали от парното.

Преди 2 години Комисията за защита на конкуренцията също препоръча да се позволи демонтаж на отоплителни тела, защото със забраната се нарушава правото на избор от потребителите. Депутатите обаче не се съобразиха с мотива, че откачането на радиаторите ще се отрази негативно на ефективността на отоплителната система.

За промяна в закона вчера се изказа и Стефан Мазнев, представител на омбудсмана Константин Пенчев. По думите му не е редно хем да е забранено свалянето на радиатори, хем в общите условия на доставчика една от наказателните мерки при неплащане да е демонтаж на радиатори.

Според него някои хора нарочно не си плащали, за да им бъдат свалени радиаторите от топлофикациите. Зам.-шефът на столичното парно Боян Паунов обаче контрира, че такива случаи няма.

Както писа „Труд“, с новите общи условия „Топлофикация София“ иска да бъде намален срокът за плащане на сметки наполовина, а да бъде увеличен този за отстраняване на един вид повреди. КЕВР обаче не одобрява тези поправки.
Окончателно решение за новите общи условия комисията ще се вземе на закрито заседание след две седмици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес