Бойко Борисов пристигна в Лондон за инвестиционния форум за Западните Балкани

Златна мечка и за родното кино от Берлин (ОБЗОР) В “Не ме докосвай” една от главните роли се изпълнява от Ирмена Чичикова, а копродуцент е Мартичка Божилова

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ би дало повече информация

Премиерът Бойко Борисов с 10-годишна прогноза: Балканите ще са най-хубавото място за живеене Проекти за 30 млрд. евро ще променят региона, каза министър-председателят

109 банди разбити при акции на ГДБОП 860 обвинения след разследвания на антимафиотите

НС да даде зелена светлина за „Белене“ Партиите употребили за политически цели референдума за нова атомна централа

Съдът остави за постоянно в ареста съпрузите, обвинени за убийството в столичния квартал “Люлин”

Вижте акцентите от броя на “Труд” в понеделник, 26 февруари 2018

Русенец създаде една от най-бързо развиващите се компании в Силициевата долина

Двуметрови преспи блокират страната Комбинацията със студения арктичен въздух, който се спуска към Балканите от север, създават опасна обстановка на пътищата

Земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер край бреговете на Япония

Бандити няма, но ги хващат

Фънки и Хилда Казасян жури в „Като две капки вода“

„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

Реалностите на реалния растеж

Икономиката расте, безработицата намалява, износът се увеличава. Данните на Националния статистически институт са за първото тримесечие на тази година и са първите подобни от четири години насам. Това наистина е добра новина, но погледната по-детайлно, картината още не е в розово.

Да, брутният вътрешен продукт е във възход от 2% на годишна база за първото тримесечие и основната причина за това пак е скокът на износа. Безработицата пък се сви до 10,6%, при 12 на сто миналата година.

Всички тези показатели обаче имат нюанси, които е добре да бъдат отчетени навреме, преди страната да се уповава на излишно оптимистични очаквания, които да доведат както до непремерени инвестиции, така и до по-влошен бюджетен дефицит. (Брюксел вече ни разкритикува за достигналия дефицит в края на 2014 г.).

Първо, България е експортно ориентирана страна и за да се развива, трябва да разчита именно на външните пазари. Въпросът е каква е структурата на износа. Над 40 на сто от него все още заемат суровините, тоест продукти с ниска добавена стойност.

Има ръст и при изделията с по-висока добавена стойност, но рядко те се изработват изцяло в България, тоест липсва т.нар. цялостно натрупване на БВП. Показва го структурата на вноса – по-голяма част от машините, хранителните продукти и готовите изделия за бита се внасят като заготовки от трети за ЕС страни, досглобяват се у нас и след това се изнасят с щампата на ЕС. На този принцип участваме в производството на автомобили и велосипеди например.

Второ, преките чуждестранни инвестиции продължават да намаляват. Според данните на БНБ – с 8,4% спрямо същия период на миналата година. Тази тенденция започна с кризата от 2008 г. и продължава да се задълбочава, като дори вече не се говори за чисти вложения на чужденци у нас, а за отпуснати заеми.

Всеки знае защо България може да попадне в графата, привлекателна за инвестиции отвън – ниско платена работна ръка, благоприятно географско положение и ниски данъци. Чуждите инвеститори обаче се сблъскват с мудна администрация, непредвидима правна уредба и крехка политическа и социална стабилност.

Трето, българският пазар няма особен потенциал за развитие, защото е малък като население и платежоспособност.

Четвърто, един от най-важните показатели за икономическото развитие на страната е производството и потреблението на електроенергия. В момента именно този ключов сектор е в криза – недостигът в държавната НЕК е близо 4 млрд. лева, а най-евтино произвеждащите електроцентрали у нас – “Козлодуй” и “Марица изток”, остават ненатоварени.

Пето, безработицата наистина намалява и заетостта расте с 50 хил. души през първото тримесечие. Едва около една пета от новоназначените обаче са на трудови договори.

Така че данните за реалния икономическия растеж още не са съвсем реални. Докато не преодолеем структурните слабости на българската икономика и държава, те нито ще означават по-високи доходи, нито ще са устойчиви във времето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.