Журналист купи отговорите от матурата за 50 лева, представил се за брат на зрелостничка

За втора поредна година bTV си купи отговори от матурата срещу 50 лева, този път за изпита по Български език и литература. И тази година схемата е същата. Зрелостникът влиза на изпита с два телефона, скрива единия и на него получава есемес.

Почти един час преди края на изпита поставеното лице от медията получава съобщението с отговори на тестовата част с допуснати само две грешки. Тази година министерството не оповести предварително скалата за оценка, но миналата година прагът за тройка беше 23 точки - т.е. минали сме с тройка, ако скалата е същата.

Дни преди матурата по български търговията с отговори в мрежата е във вихъра си. Отговорите струват от 40 до 200 лева.

Един от дилърите дори се рекламира с репортаж на медията от миналата година и твърди, че работи за същите хора. До сделка с него този път беше трудно да се стигне.

От медията се уговарят с друг дилър. Журналист се представя за брат на закъсала зрелостничка.

Зрелостничката трябва да влезе на изпита с два телефона и да скрие единия. На другия ще получи есемеса с отговорите, който ще се прочете в тоалетната.

За "услугата" се плаща 50 лева. Около час преди края на изпита се получават и отговорите - достатъчно, за да се вземе диплома.

Зам.-образователният министър Ваня Кастрева коментира, че ще има задълбочена проверка на всички сигнали за преписване, за да не се поставя под съмнение успехът на учениците, както и да не се накърнява авторитетът на институцията. Тя отново акцентира на използването на видеонаблюдение по време на изпита за първи път.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини