Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

100 хил. шофьори може да останат без работа

Язовир Кърджали е на косъм от преливане

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Зимното поддържане е на добро ниво, проблем е огромният трафик на тежкотоварни автомобили

Президентът Радев: Близкоизточният конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни двустранни преговори

Йоханес Хан: Силно осъждам употребата на сълзотворен газ в парламента на Косово

Мъж опита да се самоубие в холандския парламент, скачайки от балкона в пленарната зала

Заплатите у нас са 4 пъти по-малки от европейските

АПИ: Над 1000 машини почистват пътните настилки

Румънски ТИР спря временно движението по главен път Е-79 преди град Славяново

С най-малко психиатри сме на глава от населението

ЦРУ: България е трета в света по смъртност на населението

Калфин: Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква

В България се доказа, че има достатъчно отговорност у всички и то по една тежка тема като пенсиите. Това дава надежди, че може да се разберем и по други проблеми. Това заяви пред БНТ социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин.

Той коментира темата за постигнатото вчера споразумение за пенсионната реформа: Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети синдикатите.

Относно инвалидните пенсии той заяви: Трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност, поясни вицепремиерът.

В България доходите и пенсиите са страшно ниски. Това, което правим с тези промени е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора, категоричен беше министърът.

Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм, каза още Калфин.

Проблемът с младите хора е голям. Той се състои основно в липсата на стаж. Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел е да работят активно и с безработните, и с работодателите, уточни министърът.

Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме. Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по-мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори, завърши Калфин.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.