Калфин: Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква

В България се доказа, че има достатъчно отговорност у всички и то по една тежка тема като пенсиите. Това дава надежди, че може да се разберем и по други проблеми. Това заяви пред БНТ социалният министър и вицепремиер Ивайло Калфин.

Той коментира темата за постигнатото вчера споразумение за пенсионната реформа: Това решение ще стабилизира в дългосрочен план пенсионната система и ще вдъхне увереност в хората. Стабилизираме показателите за следващите минимум 20 години. Няма как да има съгласие, без да има отстъпки от всички страни. За някои неща отстъпихме ние, за други работодателите, а за трети синдикатите.

Относно инвалидните пенсии той заяви: Трябва да направим една система, която да не позволява злоупотреба. Трябва да се поучим от европейските практики и да взимаме пример от там. Точно поради тази причина въвеждаме и втора комисия, която да дава оценка за инвалидност, поясни вицепремиерът.

В България доходите и пенсиите са страшно ниски. Това, което правим с тези промени е, че пенсиите вече ще се изчисляват по нов начин. Най-ощетени ще останат тези, които са се пенсионирали преди 2000 година и държавата трябва да се намеси, за да подкрепи тези хора, категоричен беше министърът.

Аз съм готов да разговарям с всеки, който има някакви идеи по темата. С изказвания от рода на: Спрете заплатите на министрите, спрете заплатите на депутатите, няма да увеличим пенсиите. Това е популизъм, каза още Калфин.

Проблемът с младите хора е голям. Той се състои основно в липсата на стаж. Един млад човек трябва да си търси работа, а не да лежи вкъщи и да се оплаква, че всичко е нископлатено. Има смисъл от Бюрата по труда. Тяхната цел е да работят активно и с безработните, и с работодателите, уточни министърът.

Позитивният ефект ще се види в пенсионната система, когато влязат в сила всички мерки, които приехме. Аз започвам срещи с всички парламентарни групи, за да им обясня и да ги убедя, че тези мерки са необходими. Разговорите ще бъдат трудни. Има много популизъм и настоявания за замразяване на възрастта за пенсиониране. Това е невъзможно да стане. Готов съм да споря със всеки и то с реални цифри и числа. Ако не предприемем тази мярка сега, след години ще плащаме още по-мизерни пенсии. Аз съм доволен, че постигнахме споразумение със социалните партньори, завърши Калфин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини